Cena nafte VTI na istorijskom minimum

BM

Cena majskih fjučersa za sirovu naftu tipa VTI prvi put u istoriji postala je negativna – pala ispod nule.

Cena američke sirove nafte za majsku isporuku dostigla je negativnu vrednost prvi put u istoriji i na Njujorškoj berzi iznosila je gotovo minus 40 dolara po barelu, piše Sputnjik.

Prema vremenu od 20.43, cena majskih fjučersa za VTI naftu pala je na Njujorškoj berzi za 292,67 odsto, na minus 35,2 dolara po barelu, a samo nekoliko minuta ranije ta cifra dostigla je minus 39,55 dolara. Cena majskih fjučersa na berzi Londonskoj berzi padala je za 137,71 odsto, na minus 6,89 dolara po barelu.

Cena američke nafte sa isporukom u junu ubrzala je tempo pada za 16,3 odsto – na 20,95 dolara po barelu, dok su junski fjučersi za severnomorsku naftu Brent -pali za 8,8 odsto – na 25,61 dolara po barelu.

nafta

Prethodno je cena majskih fjučersa američke sirove nafte pala na nulu. Međutim, zatim su kotacije naglo porasle na 0,5 dolara po barelu.

Danas je cena marke VTI probila istorijski minimum. Pre toga, anti-rekord je postavljen na nivou od 9,75 dolara po barelu.

nafta

Tablica sa cenama sirove nafte za 20. april 2020. Foto : CME Group

Pad kotacija

Zbog epidemije virusa korona (patogen kovid 19), od koga je obolelo više od 2,4 miliona ljudi širom sveta, većina zemalja uvela je karantin, zatvorila granice i ograničila kretanje svojih građana.

U vezi s tim, potražnja za naftom je pala, a u martu države članice OPEK+ nisu uspele da produže svoje sporazume o proizvodnji: Rusija je insistirala da postojeći uslovi ostanu na snazi, dok je Saudijska Arabija nameravala da dodatno smanji proizvodnju za milion i po barela dnevno. Zbog toga su se cene nafte više nego prepolovile od početka godine i oborile rekorde od pre 18 godina.

nafta

Poslednjih nedelja kotacije su obnovljene uoči novog sastanka zemalja OPEK+. Zemlje, članice ove organizacije su se na video konferenciji 12. aprila složile da smanje proizvodnju za 9,7 miiona barela dnevno. Međutim, kako navode analitičari Međunarodne agencije za energetiku, sporazum OPEK+ne može da nadoknadi pad potražnje u svetu, ali bi mogao da dovede do početka smanjenja zaliha u drugoj polovini godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...