Goldman Saks sumnja da će dogovor OPEK+ zaustaviti pojeftinjenje nafte

BM

I pored dogovora zemalja, najvećih izvoznica nafte o smanjenju proizvodnje i plasmana sirove nafte na tržište, kako bi se zaustavilo pojeftinjenje „crnog zlata” analitičari Goldman Saksa procenjuju da će cene „padati” i dalje.

Nakon smanjenja proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno zemlje okupljene oko OPEK+ će smanjiti taj obim na 7,7 miliona u drugoj polovini 2020. godine, navedeno je u detaljnom komunikeu saveza OPEK+, koji je objavljen posle jučerašnjeg konačnog dogovora o smanjenju proizvodnje nafte koji su postigle 23 zemlje: članice kartela OPEK i nezavisni proizvođači nafte, koje predvodi Rusija, piše Sputnik.

Do kraja aprila 2022. učesnici planiraju da smanjuju proizvodnju za 5,8 miliona barela dnevno. Polazna osnova za smanjenje proizvodnje biće oktobar 2018. za sve zemlje, osim Rusije i Saudijske Arabije. Za njih je odlučeno da se za osnovu uzme pokazatelj od 11 miliona barela dnevno.

Osim toga, napominje se da će zemlje OPEK plus u decembru 2021. razmotriti produženje novog ugovora.

Iako je dogovoreno najveće smanjivanje proizvodnje u istoriji, dogovoreno smanjenje je manje je za 300.000 barela dnevno od predloženog u petak. Za toliko su, naime, OPEK i njeni partneri u proširenom OPEK+ formaut korigovan prvobitni plan da Meksiko smanji proizvodnju za 400.000 barela dnevno – pregovarači su pristali da ova državi svoju proizvodnju smanji samo za 100.000 barela dnevno.

Analitičari Goldman Saksa (Sachsa) poručuju da je dogovor glavnih proizvođača nafte da smanje proizvodnju za gotovo 10 miliona barela dnevno “istorijski, ali nedovoljan”, dodajući kako nijedan dogovor neće biti dovoljan za nadoknadu oštrog pada potražnje koji se već dogodio, piše SEEbiz.

u Goldman Saksu očekuju i dalje pojeftinjenje nafte u narednim nedeljama jer se skladišta brzo pune, čak i nakon što je IOPEK+ postigao sporazum o drastičnom smanjenju svetskog snabdevanja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...