Svetska naftna kriza ujedinila OPEK+

BM

Proizvođači nafte okupljeni u neformalnoj grupi OPEK+ se posle četvorodnevnog video pregovaranja večeras dogovorio o sniženje proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno. Predsednik Rusije Vladimir Putin, američki predsednik Donald Tramp i kralj Saudijske Arabije Salman podržali su ovaj sporazum.

Zemlje koje čine OPEK+večeras su se na vanrednom sastanku putem video-konferencije dogovorile da se proizvodnja nafte smanji za 9,7 miliona barela dnevno. I Meksiko je potvrdio da prihvata sporazum, javlja RIA a prenosi Sputnik.

Međutim, nije jasno da li će Meksiko i posle juna poštovati taj dogovor, to nije razmatrano.

Meksiko se prvobitno protivio većem smanjenju i zbog toga su pregovori OPEK+ o konačnom sporazumu trajali četiri dana.

Večeras je dogovoreno da Meksiko smanji proizvodnju za 100.000 barela nafte dnevno a ne 400.000 kako je prvobitno predlagano.

„Saopštavamo da je postignut istorijski sporazum o smanjenju proizvodnje nafte među zemljama OPEK+ na praktično 10 miliona barela dnevno počev od 1. maja“, napisao je na Tviteru kuvajtski ministar za naftu Kaled el Fadilj.

„Imamo dogovor. Smanjenje će iznositi 9,7 miliona barela dnevno“, rekao je prethodno izvor RIA.

Iz iranskog Ministarstva za naftu saopštili su da je postignut dogovor o smanjenju proizvodnje za period maj-jun.

Takođe, dogovor važi za sve 23 zemlje - kartel OPEK i nezavisnih proizvođača nafte koje predvodi Rusija.

Političari podržavaju sporazum

Predsednik Rusije Vladimir Putin, američki predsednik Donald Tramp i kralj Saudijske Arabije Salman imali su telefonski razgovor u kojem su podržali večeras postignuti sporazum OPEK+ o etapnom smanjenju proizvodnje nafte.

Oni su istakli izuzetan značaj sporazuma.

„Postignuti sporazum stupa na snagu“, saopšteno je iz Kremlja.

Putin i Tramp su imali potom i odvojeni telefonski razgovor u kojem su, osim o situaciji na naftnom tržištu, razgovarali i o pitanju osiguranja strateške bezbednosti.

Kriza na svetskom tržištu nafte bar do kraja godine

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je rekao da će nepovoljna situacija na svetskom tržištu nafte potrajati – minimum do kraja godine, piše Sputnik.

„Mislim da ćemo prilično dugo izlaziti iz situacije u kojoj smo sad na naftnom tržištu, minimum do kraja godine u najboljem slučaju“, rekao je Novak.

Prema njegovom mišljenju, rast potražnje u svetu će ići sporijim tempom od očekivanog, odnosno sporije nego pre sadašnje krize.

Ministar je u emisiji na TV „Rusija-1“ izrazio očekivanje da će sporazum OPEK+ biti do kraja usaglašen u narednim danima i potpisan.

Kako je dodao, sporazum predviđa da se dogovor sprovodi naredne dve godine, odnosno čitav period oporavka potražnje i oporavka svetske privrede.

Novak se nada da će saradnja sa SAD, koja sada postoji, kada je u pitanju nafta, biti most za uspostavljanje boljih odnosa između dve države.

Naveo je i da je u poslednjih nedelju dana pet-šest puta razgovarao sa američkim ministrom energetike.

Ministar je, takođe, izrazio uverenje da će Rusija uspeti da izađe na kraj sa sadašnjom situacijom u naftnoj oblasti i da će pomoći podizanju privrede zemlje.

Najavio je zabranu uvoza jeftinog benzina u Rusiju na pola godine kao jednu od antikriznih mera.

Ona je, kako je dodao, iznuđena, nije sasvim tržišna ali u ovoj situaciji mnogo zemlje joj pribegavaju.

Uveren je i da cene benzina u Rusiji neće rasti više od stope inflacije, a moguće je da ostanu i na sadašnjem nivou.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...