NIS MOŽE POSTATI EVROPSKI LIDER

Jelica Putniković

Ulaskom u Naftnu industriju Srbije Gazpromnjeft će Srbiju pretvoriti u glavnu energetsku tačku najmanje za region Balkana, kaže Dmitry Malyshev, savetnik predsednika Izvršnog odbora Gazpromnjefta

- Grupa Gazprom u celini i Gaspromnjeft (Gasprom nafta), koja predstavlja njen sastavni deo, došla je na srpsko tržište jer ga smatra izuzetno perspektivnim s ekonomskog aspekta. Uzajamnost je ključna reč u našem pristupu saradnji, od koje treba da imaju korist i Srbija i Gazprom Grupa. Imamo mogućnost da razvijamo perspektivne projekte u vašem regionu, a srpska strana dobija investicije, sirovine, tehnologiju, što će nesumnjivo predstavljati dodatni podsticaj ubrzanju srpske energetske infrastrukture, stvoriti nova radna mesta i obezbediti ekonomski razvoj vaše zemlje, rekao je Dmitry Malyshev, savetnik predsednika Izvršnog odbora Gazpromnjefta a.d. na Drugoj godišnjoj konferenciji o energetici.


Mališev, drugi s leva, u Beogradu na konferenciji o energetici

Ističući da je rusko-srpski međudržavni sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasa, koji je bio potpisan 25. januara 2008. godine, od izuzetne važnosti, Malyshev podseća da je reč o paketu energetskih projekata: gradnji deonice magistralnog gasovoda Južni tok iz Rusije u Evropu preko teritorije Srbije, razvoju podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor i ulaganju u kapital srpske naftne kompanije NIS, što podrazumeva značajnu rekonstrukciju i modernizaciju njenog tehnološkog kompleksa.

Kao posebno bitno za realizaciju ovog međudržavnog aranžmana Malyshev ističe to da sporazum mora biti ratifikovan u Narodnoj skupštini Srbije.

- Mi u Gazpromnjeftu u potpunosti uvažavamo tu demokratsku proceduru. Izaziva zabrinutost činjenica da od 25. januara do danas ratifikacija nije obavljena. Što se tiče naftnog projekta, koji predstavlja deo ovog sporazuma, odlaganje početka njegove realizacije na neodređeni period, na žalost, uzrokuje odlaganje radova na rekonstrukciji i modernizaciji NIS-a. Svaki izgubljeni dan koštaće ne samo Gazprom Grupu nego i Srbiju. To je situacija u kojoj svi gube, i to niko ne želi, komentariše Malyshev.

Pojašnjavajući pitanje koje poslednjih meseci obilato u govorima raubuju srpski političari "Šta Gazpromnjeft  kupuje kao 51 odsto NIS-a" Malyshev je kategoričan:

- Kupujemo 51 odsto kompanije koja je naslednik prethodnog NIS-a. Njoj pripadaju svi objekti za vađenje, preradu i prodaju nafte i naftnih derivata. To je posebno određeno u međuvladinom sporazumu. Nadamo se da će sve što danas ima NIS i da ostane u budućem NIS-u, u kom će Gazpromnjeft imati kontrolni paket akcija.

Pokazujući da se u Moskvi prati sve što se zbiva u Srbiji po pitanju prodaje NIS-a Malyshev otvoreno kaže:

- Ja dobro znam da se u vašoj zemlji vodi živa diskusija o isplativosti ovog projekta za Srbiju. Predstavnici drugih potencijalnih investitora, kupaca pokušavaju da poseju sumnju u racionalnost prodaje. Oni aludiraju na to kako bi se za paket NIS-a moglo dobiti više. Moram da vam skrenem pažnju na to da cena akcije nije jedini uslov za naše učešće, zajedno sa Vladom Srbije, u projektu razvoja NIS-a. Naša kompanija preuzela je na sebe obavezu da obavi temeljnu rekonstrukciju i modernizaciju čitavog tehnološkog kompleksa NIS-a. Ovaj program mora da uvaži mišljenje menadžmenta NIS-a i da bude usaglašen sa drugim akcionarom kompanije, sa Vladom Republike Srbije. Planirano je gotovo dvostruko povećanje prerade nafte u rafinerijama NIS-a, sa sadašnjih 3,5 miliona do nivoa većeg od 7 miliona tona. Da bi se to postiglo mi moramo da sprovedemo rekonstrukciju i modernizaciju.U ime menadžmenta Gazpromnjefta Malyshev kaže da stručnjaci ove ruske kompanije za preradu nafte i konsultanti koje su angažovali poznaju najsavremenije tehnologije. Oni su, kako kaže, "sposobni da u najkraćem roku razrade i primene program rekonstrukcije i modernizacije tehnološkog kompleksa NIS-a, primenjujući najnaprednija svetska iskustva, stroge evropske ekološke zahteve, kao i zahteve vezane za kvalitet naftnih derivata, sve vodeći računa o ekonomskoj isplativosti".

- Realizacija programa vodiće povećanju vrednosti paketa od 49 odsto akcija, koji ostaje u vlasništvu Vlade Republike Srbije, planiranog za delimičnu privatizaciju i podelu građanima Srbije, ističe Malyshev i ukazuje na to da "prognozirani značajni porast proizvodnje i prodaje NIS-ovih konkurentnih naftnih derivata u regionu, koji odgovaraju evropskim standardima, izaziva nemir velikih evropskih igrača iz oblasti prerade i prodaje nafte".

Diplomatski odgovarajući na novinarsko pitanje, "imena tih kompanija ne znam", Malyshev iznosi stav Gazpromnjefta prema konkurenciji na Balkanu i u Evropi:

- Gazpromnjeft polazi od tržišnih principa. To je prirodna briga krupnih evropskih igrača, koji se brinu zato što će prerada NIS-a biti duplirana. Oni posmatraju teritoriju bivše Jugoslavije samo kao potencijalno tržište za prodaju naftnih derivata koji se proizvode u njihovim sopstvenim rafinerijama i koje ne rade uvek punim kapacitetom. Oni su protiv toga da NIS postane novi veliki učesnik u evropskom sektoru nafte i gasa, sposoban da sačuva svoje tržište i da potisne s tradicionalnih tržišta druge naftne kompanije. Zato je u ovakvim okolnostima izuzetno važno koja će konkretno kompanija postati strateški investitor NIS-a, kaže Malyshev, tvrdeći da se pristup Gazpromnjefta razlikuje baš po zainteresovanosti za razvoj prerade nafte upravo u Srbiji.

Kao potvrdu da je Gazpromnjeft validan konkurent evropskim naftnim kompanijama koje pretenduju na tržište naftnih derivata NIS-a u Srbiji, Malyshev navodi podatke: prošle godine je proizveo više od 43 miliona tona sirove nafte dok u sopstvenim kapacitetima prerađuje više od 26 miliona tona. Iznoseći argumente po kojima se Gazpromnjeft razlikuje od drugih potencijalnih pretendenata na NIS, Malyshev ističe da navedeni podaci potvrđuju objektivnu zainteresovanost Gazpromnjefta za razvoj sopstvene prerade nafte i prodaju naftnih derivata u regionima u koje može da isporuči sopstvenu naftu.

- Mi imamo najbogatije resurse. U današnjim uslovima ograničenog pristupa nalazištima, postepenog trošenja zaliha nafte u svetu i nestabilnosti cena, garancija snabdevanja sirovinama je odlučujuća, konkurentna prednost upravo naše kompanije. To je garancija ispunjavanja naših planova, ali i planova srpske strane, za razvoj potencijala kompanije NIS. Mi nismo okrenuti trenutnoj jednokratnoj zaradi, nego strateškom programu poboljšanja i stabilnog razvoja energetskog sektora Srbije, tvrdi savetnik Gazpromnjefta.

Iznoseći tezu da je Gazpromnjeft za NIS jedinstveni partner, Malyshev tvrdi da je ova ruska kompanija u stanju da obavi rekonstrukciju srpskog naftnog kompleksa, da ostvari planove povećanja prerade nafte u postrojenjima NIS-a do nivoa većeg od sedam miliona tona godišnje i da u regionu Balkana organizuje proizvodnju i prodaju širokog asortimana naftnih derivata koji odgovaraju evropskim standardima kvaliteta.

- Gazpromnjeft ima dovoljno novca za sve potrebne investicije. Siguran sam da će one biti mnogo veće od 500 miliona evra. Ali, potrebno je određeno vreme za usaglašavanje programa rekonstrukcije sa Vladom Srbije. Za rekonstrukciju su najvažniji rokovi, jer od momenta naručivanja opreme do isporuke prođe između godinu i godinu i po dana. Biće teško da se posao završi do 2012. godine. Zato se nadamo da će ratifikacija biti što pre, kaže Malyshev ističući da u Gazpromnjeftu shvataju da je Vlada Srbije kao rok da se Uredba o zabrani uvoza naftnih derivata ukine odredila 2010. godinu.

Poručujući predstavnicima sadašnje tehničke i buduće vlade Srbije da obnova rafinerija u Pančevu i Novom Sadu neće biti gotova do tada, i da će zbog toga morati da se nađe rešenje za taj problem Malyshev je jasan:

- Ti dani će biti teški za NIS ali, tada će NIS pripadati Gazpromnjeftu i državi Srbiji. Moraćemo zajedno da nađemo rešenje da se taj problem reši. To će NIS staviti rame uz rame s vodećim evropskim naftnim i gasnim kompanijama. Pretvoriće ga u jednog od lidera nafte i gasa u Evropi. Potpuno je jasno da mi zavisimo jedni od drugih. Kao i u našem globalnom poslovanju u celini, kupac zavisi od isporučioca isto onoliko koliko isporučilac zavisi od kupca. Što se tiče Srbije, uveravam vas da će uspeh Gazprom grupe postati i uspeh Srbije. Njegov najočigledniji aspekat biće pretvaranje Srbije, uz saradnju naše kompanije, u glavnu energetsku tačku najmanje za region Balkana. A sve to poslužiće kao osnova za razvoj energetske bezbednosti, predvidivog i stabilnog razvoja energetike Balkana, zaključuje Malyshev.

Gazpromnjeft je osnovan 2006. godine, nakon odluke koja je doneta u Gazpromu o odvajanju naftnog poslovanja, na bazi naftne kompanije Sibneft, koju je Gazprom kupio. U Gazpromnjeft su integrisana naftna nalazišta Gazproma. Gazpromnjeft je jedna od najvećih naftnih kompanija u Rusiji. Osnovni pravci poslovanja su eksploatacija nafte i gasa, industrijski naftni i gasni servis, prerada nafte i prodaja naftnih derivata, na veliko i malo.

- Resursi naše kompanije, koje je potvrdio međunarodni revizor rezervi, Miler end Lents veći su od jedne milijarde tona nafte. Od toga je više od 850 miliona tona, odnosno više od šest milijardi barela dokazanih rezervi. To Gazpromnjeft svrstava među 20 najvećih naftnih kompanija na svetu.

- Gazpromnjeft je jedna od najbrže rastućih naftnih kompanija Rusije i Evrope. Mi planiramo da eksploatacija nafte ove godine dostigne 50 miliona tona. Za deset godina dokazane rezerve, u skladu sa našim planovima razvoja, povećaće se na 2,2 milijarde tona nafte a eksploatacija na 100 miliona tona godišnje. Takav obim resursne baze garantuje da isporuke NIS-u neće zavisiti ni od spekulativnih apetita trgovaca naftom niti od dostupnosti nafte na slobodnom tržištu, kategoričan je Malyshev.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...