Prošireni OPEK+, bez SAD, dogovorio smanjenje proizvodnje „crnog zlata”

J.P.

Na virtualnom sastanku ministara zemalja proizvođača nafte koje su ranije uspostavile sporazum OPEK+, kome su pored članica kartela OPEK i nezavisnih proizvođača „crnog zlata” predvođenih Rusijom učestvovale i neke druge zemlja, poput Argentine, Kanade, Norveške i Trinidada i Tobagoa nije bilo predstavnika SAD. Ipak, dogovoreno smanjenje proizvodnje sirove nafte.

Zemlje članice kartela OPEK i nezavisni proizvođači nafte, predvođeni Rusijom – OPEK+ dogovorili su se na današnjoj video konferenciji o nacrtu sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, javlja Blumberg precizirajući da je reč o smanjenju proizvodnje „crnog zlata” za 23 odsto u maju-junu.

Vodeći proizvođači, Saudijska Arabija i Rusija smanjiće proizvodnju nafte u maju-junu na nivo od 8,5 miliona barela dnevno, precizira ova agencija, komentarišući da je to učinjeno u nastojanju da se spreči kolaps tržišta koji je izazvan pandemijom korona virusa.

Ove dve zemlje su, izgleda, rešile nesuglasice koje su dovele do velikog suficita u ponudi nafte, navodi Bloomberg, pozivajući se na izjave neimenovanih delegata.

Istovremeno Rojters javlja, pozivajući se na ruske medije, da je dogovoreno smanjenje proizvodnje za 20 odsto i da je američka nafta nakon te vesti poskupela za 12 odsto - 28,36 dolara za barel, dok je severnomorska nafta "brent" poskupela 8,5 odsto, na 35,79 dolara za barel.

Iranski ministar nafte Bijan Zangane saopštio je da bi OPEK+ mogao smanjiti proizvodnju u maju-junu za 10 do 12 miliona barela dnevno, a da se početkom januara 2021. godine predviđa smanjenje od šest miliona barela, prenela je agencija Šana, piše Sputnik.

„Razmatraju se dva predloga (za smanjenje proizvodnje nafte) – 10 i 11 miliona (barela dnevno) za OPEK i zemlje van organizacije. To bi trebalo da se uradi mimo onoga koliko treba da smanje proizvodnju one zemlje koje se do sada nisu uključivale u rad, kao što su Norveška, Brazil, Kanada, Sjedinjene Američke Države. Radi se o tome da se u maju-junu (predviđa smanjenje) za 10 do 12 miliona, a od jula do kraja 2020. godine za osam miliona. Po ovom pitanju nema protivrečnosti, a od januara 2021. do aprila za šest miliona“, rekao je Zangane komentarišući sastanak OPEK+ o stabilizaciji tržišta nafte.

Ministar Zangane je, takođe, rekao i da će Iran, Libija i Venecuela biti isključeni iz potrebe da smanje proizvodnju.

OPEK traži hitne mere

Muhamed Barkindo, generalni sekretar organizacije OPEK pozvao je na početku svog izlaganja na video sednici ministara energetike zemalja OPEK+ i drugih proizvođača da se preduzmu hitne mere za stabilizaciju tržišta nafte, čak i ako one ne budu lake.

„Svi proizvođači koji su ovde prisutni, OPEK, OPEK+ i ostale zemlje proizvođači, koje su preuzele odgovornost da se pridruže današnjem sastanku... Krajnje je važno preduzeti hitne mere. To odgovara i našim interesima i interesima potrošača. To ne znači da će svaki lek biti lak. Očigledno je da to nije tako, ali jasno je da je neophodno i da će koristiti svima nama. Ova teška vremena zahtevaju neviđenu fleksibilnost i odlučnost“, rekao je Barkindo, navodi se na sajtu OPEK-a.

Skladišta nafte u svetu skoro puna

Skladišta nafte u svetu se brzo popunjavaju, ostalo je slobodno još oko milijardu barela njihovih kapaciteta, tako da, ukoliko se nastavi trenutna situacija na tržištu, ona možda neće imati dovoljno prostora već u maju.

Barkindo je napomenuo da bi održavanje trenutne situacije moglo povećati „višak“ nafte u svetu u tekućem tromesečju.

„Na ovaj višak moglo bi se dodati još 1, 3 milijarde barela svetskih rezervi nafte i na taj način iscrpeti raspoloživa skladišta u maju“, zaključio je Barkindo.

Rusija za zajedničku akciju

Rusija smatra opravdanim povećanje broja zemalja koje mogu da učestvuju u stabilizaciji naftnog tržišta, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak tokom uvodnog izlaganja na današnjoj video konferenciji pozdravljajući kolege koje ranije nisu učestvovale u sporazumu OPEK+, među kojima su Argentina, Kanada, Norveška i Trinidad i Tobago.

Novak je istakao da sve zemlje proizvođači nafte moraju da ujedine napore u smanjenju proizvodnje na tržištu.

„Samo zajedničkim koordinisanim naporima moći ćemo da postignemo rezultate u interesu naroda naših zemalja“, rekao je ruski minister energetike.

Na današnjoj virtualnoj konferenciji nisu učestvovali predstavnici SAD.

Sjedinjene Američke Države teško da će pristati da koordiniraju smanjenje proizvodnje nafte sa OPEK+, jer su američke naftne kompanije već smanjile proizvodnju, rekao je ranije američki predsednik Donald Tramp.

Smanjena potražnja za naftom

Svetska potražnja nafte već je opala za 10-15 miliona barela dnevno, dok bi mogla da nastavi da pada i dalje. Stoga zemlje moraju preduzeti mere kako bi sprečile prelivanje skladišta nafte, što može da izazove ozbiljne posledice za globalnu ekonomiju.

„Vidimo da se ekonomska aktivnost usporila. Prema ocenama eksperata, oko četiri milijarde ljudi nalazi se u samoizolaciji, što je, naravno, uticalo na aktivnost, kretanje i, shodno tome, smanjenje svetske potražnje nafte. Trenutno vidimo vrlo snažno smanjenje (potražnje) – za 10-15 miliona barela dnevno. Ova brojka biće još veća i može se promeniti nagore“, rekao Novak.

Prema njegovim rečima, Rusija je zabrinuta zbog povećanja komercijalnih rezervi nafte i mogućnosti potpunog punjenja svetskih skladišta. Sve to može dovesti do ozbiljnih posledica za naftnu industriju i sve ekonomije sveta.

Komentarišući da je vraćanje balansa na tržište nafte u interesu i proizvođača i potrošača Novak je zaključio da sve zemlje moraju preduzeti zajedničke korake.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...