Planetarne naftaške igre se nastavljaju

BM

Aramko je dostigao cilj - Saudijci pumpaju više od 12 miliona barela sirove nafte dnevno, a SAD svoje naftaše spašava krize, izazvane prevelikom ponudom i smanjenom tražnjom, iustupajući im državna strateška skladišta za „crno zlato“.

Proizvodnja nafte Aramka prevazišla je ciljanih 12 miliona barela dnevno danas, dve nedelje pošto je ministar energetike Saudijske Arabije zatražio povećanje proizvodnje.

U međuvremenu, predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp dogovorio se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da će se razgovori dve zemlje u vezi sa cenom nafte nastaviti na ministarskom nivou.

Cena američke nafte za isporuku u maju snižena je 0,98 odsto na 20.28 dolara po barelu u 06:05 ET, dok je nafta tipa brent sa istim rokom isporuke pojeftinila 4,63 procenta na 25,11 dolara za barel.

Zbog prevelike ponude sirove nafte SAD su rešile da svoju naftnu infustriju pomognu tako što će im izdati svoja skladišta.

Vlasti SAD osmislili su strategiju kako da spasu domaće naftne proizvođače od energetske krize koja je pogodila svet, saznaje agencija Rojters pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi, američka Vlada namerava da domaćim naftnim proizvođačima izdaje svoja strateška skladišta za „crno zlato“.

Na taj način administracija predsednika SAD Donalda Trampa planira da smekša odluku Kongresa, koji nije izdvojio sredstva za kupovinu nafte od domaćih proizvođača.

Kako prenosi britanska agencija, prvenstveno je plan bio da američka Vlada otkupi 77 miliona barela domaće nafte, čime bi se maksimalno popunila strateška rezerva „crnog zlata“.

Trenutno Amerika u svojim rezervama ima oko 635 miliona barela nafte, iako se ne precizira kolika je ukupna zapremina svih njenih skladišta.

Podsetimo, nakon proglašenja pandemije koronavirusa drastično je opala potražnja za naftom širom sveta, što je dovelo do naglog pada cena ovog energenta.

Inače, prethodno je list „Forbs” pisao da bi Kongres, u vreme još jedne egzistencijalne krize u kojoj se našla američka naftna industrija, američkom energetskom sektoru mogao naneti još veću štetu ukoliko odobri Zakon o zaštiti američke bezbednosti od agresije Kremlja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...