Politika stabilizuje cenu nafte

BM

Razgovor Trampa i Putina stabilizovao cene nafte na svetskom tržištu. Rusija u januaru bila treći izvoznik nafte i naftnih derivata u SAD.

Posle razgovora američkog i ruskog predsednika, tokom kojega su Donald Tramp i Vladimir Putin usaglasili stavove kako bi se za stabilizaciju energetskog tržišta cene nafte na svetskom tržištu danas su stabilnije, javljaju avetske agencije.

Tramp i Putin su u jučerašnjem telefonskom razgovoru dogovorili sastanak ministara energetike dve zemlje, koji će razgovarati o stabilizaciji tržišta.

U Londonu je danas cena sirove nafte tipa "brent" pojeftinila za četiri centa, prodavana je po ceni od 22,72 dolara po barelu. U NJujorku je barela svetle sirove nafte poskupeo za 55 centi i dostigao cenu od 20,64 dolara.

Zanimljivo je da je istovremeno objavljeno da Amerika nastavlja da uvozi rusku naftu

Rusija se u januaru našla na trećem mesto po izvozu nafte i naftnih derivata u SAD sa 601.000 barela dnevno, navodi se u dokumentima američkog Ministarstva energetike, piše Sputnik.

Najveći izvoznik nafte u SAD je Kanada sa 4,505 miliona barela dnevno. Drugo mesto je pripalo Meksiku sa 854.000 barela dnevno.

Interesantno je da je Rusija prestigla Saudijsku Arabiju koja je zauzela četvrto mesto na spisku izvoznika sa 407.000 barela dnevno.

Najveći deo ruskih isporuka u SAD čine naftni derivati, dok je izvoz nafte iznosio samo 95.000 barela dnevno. Po tom pokazatelju ona je zauzela tek sedmo mesto.

Izvoz ruske nafte i naftnih derivata u SAD je porasta za 87 odsto, dok je izvoz same nafte pao za 10,4 odsto.

SAD su u januaru uvezle 6,4 miliona barela nafte dnevno, što je za 422.000 barela manje nego u decembru.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...