Kremlj od Rosnjefta preuzeo ruski naftni biznis u Venecueli

BM

Reagujući na najavu sankcija Vašingtona zbog poslovanja ćerki firmi ove ruske kompanije u Venecueli Rosnjeft je svoj naftni biznis u ovoj južnoameričkoj zemlji prodao Vladi Rusije. Čeka se odgovor SAD.

Najveći ruski proizvođač nafte Rosnjeft saopštio je juče da je okončao operacije u Venecueli i prodao ruskoj vladi poslovanje u toj zemljii, piše Rojters. Stejt department se ne izjašnjava o mogućnosti ukidanja sankcija Rosnjeftu, piše Sputnjik.

Naime, američka vlada pojačala je pritisak na vladu venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, nametnuvši između ostalog i sankcije za dva ogranka Rosnjefta registrovana u Švajcarskoj - Rosnjeft trejding i TNK Trejding u Švjacarskoj.

Iz Miistarstva finansija SAD, koje je uvelo sankcije ćerkama firmama rosnjefta saopšteno je ranije da sankcije mogu biti ukinute ukoliko ruska kompanija preduzme „konkretne, značajne korake, koji se mogu proveriti”.

SAD su podružnicama Rosnjefta dale rok da do 20. maja prekinu poslovanje sa Venecuelom, saopštila je Uprava za kontrolu stranih aktiva.

Rosnjeft trejding i TNK Trejding u Švjacarskoj su, inače, prošle godine ostvarile više od trećine ukupnog venecuelanskog izvoza nafte.

Da bi se oslobodili ovih sankcija Rosnjeft je 100% svojih prava u svim venecuelanskim naftnim projektima prodao kompaniji koja je isključivo u vlasništvu ruske vlade.

„Danas je kompanija Rosnjeft sklopila sporazum sa kompanijom, koja je u stopostotnom vlasništvu ruske Vlade, o prodaji akcija i prekidu učešća u svim projektima u Venecueli, uključujući i akcije u preduzećima Petromonagas, Petroperija, 'okeron, Petromiranda i Petroviktoria, u preduzećima za pružanje naftnih usluga i trgovinskim operacijama. Na osnovu dogovora, sve aktive i trgovinske operacije kompanije Rosnjeft u Venecueli i/ili povezane sa Venecuelom će biti prodate ili zatvorene", saopšteno je juče iz Rosnjefta.

Povlačenjem iz Venecuele i prenošenjem poslovanja na neki entitet u vlasništvu zvanične Moskve, Rosnjeft, koji predvodi Igor Sečin, bliski partner predsednika Vladimira Putina, prenosi rizike povezane s poslovanjem u Venecueli na rusku vladu, piše Rojters.

Iz Kremlja je za RIA Novosti potvrđeno da je vlada Rusije otkupila aktive u Venecueli od Rosnjefta, i da su sada u vlasištvu kompanije, koja u potpunosti pripada vlastima.

Ni iz Rosnjefta ni iz Kremlja ne žele da otkrije ime kompanije koja je postala vlasnik poslovanja u Venecueli. Ali, jasno je da promene vlasničke strukture znače da bi od subote svaki budući potez SAD protiv ruskog poslovanja s naftom u Venecueli bio direktno usmeren protiv ruske vlade.

Agencije prenose da je Mihail Leontjev, portparol Rosnjefta pojasnio da je prodajom aktiva u Venecueli ova komanija ispunila svoju obavezu prema akcionarima i da sada s pravom računa da će američki regulatori ispuniti obećanja, koja su javno dali, odnosno, da će ukinuti sankcije ćerkama firmama: kompanijama Rosnjefta.

„Mi smo, kao međunarodno javno preduzeće ispunili svoje obaveze prema našim akcionarima u ovakvoj situaciji u svetu. Ispunili smo naše obaveze i sada imamo pravo da očekujemo da američki regulatori ispune javno data obećanja", istakao je Leontjev.

U ovoj transakciji Rosneft će zauzvrat dobiti 9,6% svojih akcija, koje trenutno drži vlada Rusije. Leontjev kaže da će dalju sudbinu paketa akcija, koje će ruska kompanija dobiti u zamenu za aktive, rešavaće akcionari kompanije Rosnjeft i da sklopljeni posao odgovara svim akcionarima kompanije.

Rusija, inače, preko državne kompanije Rosnjeftgas, poseduje preko 50 odsto udela u kapitalu Rosnjefta, koji kontroliše Kremlj. Međunarodni deoničari su British Petroleum (BP) koji ima 19,75 odsto i Katar preko QH Investmentsa koji poseduje još 18,93 odsto kapitala.

Vašington još vaga dalje postupke

Ali, na javno izražena očekivanja Rosnjefta da zauzvrat očekuje ukidanje američkih sankcija, oglasio se portparol američkog Stejt departmenta, koji nije precizirao da li će SAD ukinuti sankcije ruskoj kompaniji. Kako je rekao, SAD konstantno analiziraju dalje korake u okviru sankcionog programa za Venecuelu.

„Konstantno analiziramo relevantne aktivnosti i potrebu za budućim postupcima u okviru sankcionog programa za Venecuelu. Ne najavljujemo naše postupke vezano za sankcije, ali ćemo nastaviti da tražimo način da podržimo demokratske težnje venecuelanskog naroda”, rekao je portparol Stejt departmenta na pitanje kako će odluka ruske kompanije o prodaji aktiva u Venecueli uticati na sankcioni režim.

Mediji pišu da trenutno nisu jasne posledice tog poteza, na koji se ova ruska kompanija, očigledno u dogovoru sa Kremljom, odlučio u vreme kada je cena barela sirove nafte oko 25 dolara, na zajednička ulaganja sa venecuelanskom državnom naftnom kompanijom Petroleos de Venecuela (PDVSA).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...