Hlebno žito skuplje od nafte

BM

Cena pšenice na istorijskom maksimumu – tona ruskog hlebnog žita košta oko 20 dolara, što je skuplje od cene ruske nafte Urals, koja je krajem prošle nedelje koštala oko 18 dolara. Barel nafte marke Brent jutros se prodavao po ceni od 25,13 dolara a VTI nafte za 21,32 dolara.

Barel sirove nafte pojeftinio je jutros za osam do devet dolara, pokazuju podaci sa berzi. Cena nafte marke Brent pala za 8,22 odsto, do 25,13 dolara za barel, dok se cena VTI spustila za 9,89 odsto – do 21,32 dolara za barel, piše Sputnik.

Cene nafte su se prepolovile od početka meseca usled smanjenja potražnje na tržištu zbog epidemije korona virusa Kovid-2019, a tome je doprineo I naftni rat između Saudijske Arabije i Rusije.

Podsetimo, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nisu uspele 6. marta da se dogovore o produžetku sporazuma o smanjenju proizvodnje. Moskva je predlagala da postojeći uslovi ostanu na snazi, dok je Rijad tražio da se proizvodnja nafte dodatno smanji. Zbog toga su od 1. aprila ukinuta ograničenja proizvodnje u zemljama-članicama bivšeg saveza.

Cena pšenice je na kraju prošle nedelje porasla za 1.000 rubalja i dostigla 13.270 rubalja (oko 20 dolara) za tonu.

Kako navodi Komersant pozivajući se na izveštaj kompanije „Sovekon“, ruski farmeri su dobili vetar u leđa padom rublje i visokom cenom pšenice na svetskom tržištu. Prosečna cena je prešišala cenu ruske nafte i obnovila istorijski maksimum. Poređenja radi: tona nafte „Urals“ je krajem prošle nedelje koštala 12.850 rubalja (oko 18 dolara).

Kako navode analitičari, prerađivači i izvoznici počeli su aktivno da podižu otkupne cene. Pri tome, mnogi prodavci pšenice su spremni da prodaju prinos za „prihvatljivu cenu“. Kao prvo, farmerima su potrebna sredstva za finansiranje prolećnih radova, a kao drugo, potrebno je da oslobode skladišta. Pod tri, na situaciju utiču i glasine o mogućem ograničenju izvoza, navodi list.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...