Barel još jeftiniji - unca skuplja

BM

Sirova nafta na svetskim tržištima jutros ponovo pojeftinjuje. Zlato, međutim, poskupelo.

I ovog ponedeljka barel sirove nafte na svetskim tržištima pojeftinjuje. Vrednost nafte tipa „Brent” je pala za tri odsto zbog zabrinutosti zbog potražnje za sirovinama, pokazuju podaci sa berze, piše Sputnik.

Prema stanju od 8.34 po moskovskom vremenu, cena majskih fjučersa za severnomorsku smešu nafte tipa „Brent” pala je za 3,57 odsto na 32,64 dolara po barelu, dok je vrednost fjučersa za naftu tipa VTI pala za 2,12 odsto na 31,43 dolara po barelu.

„Strah ostaje glavni problem u tom pogledu, jer učesnici na tržištu i dalje nisu sigurni da će slabljenje monetarne politike i dodatna likvidnost rešiti značajnu zdravstvenu krizu, izjavila je za agenciju Rojters glavni ekonomista OCBC Banke Selena Ling.

Istovremeno vrednost zlata danas korektivno raste, nakon pojeftinjenja za više od 4 odsto tokom prethodne trgovačke sesije,

Prema stanju od 9.15 po moskovskom vremenu, cena aprilskog fjučersa zlata na njujorškoj berzi „Komeks” porasla je za 1,77 odsto ili za 26,9 dolara – na 1.543, 1 dolara za uncu, dok je cena majskog fjučersa srebra porasla za 0,92 odsto, odnosno, 14,663 dolara za uncu.

Tokom trgovanja u petak vrednost metala je opala, jer su ulagači više prodavali metale kako bi povećali rezerve slobodne likvidnosti usled nestabilnosti na berzi.

Na stanje na tržištu takođe je uticalo to što je Federalni rezervni sistem (FRS) SAD neočekivano snizio kamate drugi put za mesec dana na 0-0,25 odsto počev od danas.

Istovremeno, ulagači nastavljaju s procenama globalnih razmera širenja koronavirusa i njegovog uticaja na potražnju za naftom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...