Gaspromnjeft će biti u plusu, čak i dok je cena nafte u minusu

BM

Bićemo u stanju i da povećamo svoju proizvodnju, čak i ako trenutna situacija na tržištu potraje, izjavio je Aleksandar Djukov, generalni direktor kompanije Gaspromnjeft.

Niska cena nafte ima i svoju dobru stranu, a mi ćemo biti u stanju i da povećamo svoju proizvodnju, čak i ako trenutna situacija na tržištu potraje, izjavio je generalni direktor kompanije „Gaspromnjeft” Aleksandar Djukov, piše Sputnik.

„Niska cena možda nije dobra za tržište ali, sa druge strane, može pomoći tržištu da se oporavi, kao i da se sa tržišta povuku projekti s visokom cenom, što će biti garancija uspešnog i dugoročnog razvoja tržišta nafte”, izjavio je Djukov za rusku televiziju „Rusija 1”.

Djukov je dodao da će otpornost na niske cene, proizvodni troškovi od 3,5 dolara po barelu, kao i nizak nivo zaduženosti predstavljati osnovu za „bezbolno prevazilaženje čak i veoma dugog perioda niskih cena”.

„Ne samo da možemo održati proizvodnju, već imamo sve osnove i mogućnosti da tu proizvodnju i povećamo”, naglasio je Djukov.

Podsetimo, zemlje OPEK+ nisu uspele 6. marta da se dogovore ni o promeni parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte niti o njegovom produžetku. Zbog toga se od 1. aprila ukidaju ograničenja za proizvodnju nafte u zemljama-učesnicama ranijeg saveza.

Ovaj faktor je zajedno s vestima o širenju koronavirusa izazvao kolaps na naftnom i drugim tržištima.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...