Bugari akcionari u grčkom gasnom terminalu

BM

Bugarska postaje akcionar u LNG terminalu u grčkom Aleksandrupolisu i rezervisala je alternativne količine ruskom gasu - energent iz SAD i Katara za isporuke tokom narednih 10 godina.

Vlada Bugarske je odlučila da rezerviše za 10 godina unapred prirodni gas koji će „Bulgargaz“ kupovati preko terminala u grčkom Aleksandrupolisu, piše bugarski Bnr.bg.

„Bulgartransgaz2, takođe, postaje akcionar projektne kompanije „Gaztrejd“, koja gradi novi LNG terminal kod Aleksandrupolisa u Grčkoj.

Učešće Bugarske u projektu uklapa se u politiku diversifikacije izvora i maršruta isporuka plavog goriva, a radi garantovanja energetske bezbednosti i postizanja konkurentnih cena za bugarske potrošače, stoji u vladinoj odluci.

Svake godine Bugarska će preko Aleksandrupolisa kupovati više od 500 miliona kubnih metara gasa, odnosno oko jedne šestine godišnje potrošnje zemlje.

Da Bugarska stiče 20% gasnog terminala u Aleksandrupolisu vlada ove zemlje odlučila je početkom 2020. godine, kada je rešeno da kompanija „Bulgartransgaz“ stekne 20% kapitala projektne kompanije „Gaztrejd“.

Bugarsko učešće u potpunosti je u skladu sa aktuelizovanom energetskom strategijom i značajan korak ka ostvarenju ideje o gasnom čvoru „Balkan“, čiji je cilj utemeljiti transparentno, likvidno i pouzdano tržište prirodnog gasa, istaknuto je tada u obrazloženju odluke. Bugarska je na period od tri do pet godina rezervisala kupovinu do 500 miliona kubnih metara ukapljenog gasa iz terminala, ali ne manje od 300 miliona kubnih metara godišnje. Osnovni dobavljači sirovine će biti američke i katarske kompanije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...