Nastavlja se naftni rat

BM

Saudijska Arabija odbacuje predloge zvanične Moskve da se ponovo pregovara o budućoj proizvodnji sirove nafte u okviru OPEK+ i povećava kapacitete za proizvodnju nafte za milion barela dnevno.

Saudijska državna kompanija za proizvodnju nafte Aramko dobila je zahtev od Ministarstva energetike da poveća proizvodnju sirove nafte na 13 sa 12 miliona barela dnevno.

„Kompanija ulaže maksimalne napore da ispoštuje tu direktivu čim bude moguće“, , saopštio je danas direktor Aramkoa Amin Naser prenosi Rojters.

Neki mediji već ovu informaciju tumače kao saudijsko bacanje rukavice Rusima u lice. Jer, ova odluka dolazi u vreme sukoba Saudijske Arabije i Rusije, pored SAD navjećih svetskih proizvođača nafte, oko cena „crnog zlata“ i količina koje se planiraju proizvoditi ubuduće, kako bi se eliminisale posledice ekonomske krize u svetu prouzrokovane koronavirusom.

Naime, Saudijska Arabija je juče objavila kako će povećati proizvodnju nafte u aprilu do rekordne, podigavši uloge u sukobu sa Rusijom i na taj način odbacujući predloge zvanične Moskve da se ponovo sedne za pregovarački sto.

Naser je juče rekao da će Saudijska Arabija povećati proizvodnju nafte u aprilu na 12,3 miliona barela, odnosno 300.000 barela dnevno iznad svog maksimalnog proizvodnog kapaciteta.

Dvoboj naftnih titana Saudijske Arabije i Rusije izazvao je pad cena nafte na svetskim tržištima od 25 odsto i paniku na Volstritu i ostalim tržištima kapitala u ponedeljak.

Saudijska Arabija je u proteklih nekoliko meseci pumpala oko 9,7 miliona barela dnevno, ali ima kapaciteta da dodatno poveća proizvodnju. Takođe ima i stotine miliona barela rezervi nafte.

Zvanična Moskva saopštila je da ruske kompanije mogu da povećaju proizvodnju za 500.000 barela dnevno, piše Rojters.

Nafta je na svetskom tržištu posle pojeftnijenja u ponedeljak poskupela za više od tri odsto, piše Sputnjik navodeći da je prema jutrošnjim podacima (od 5.13 po moskovskom vremenu a 3.13 po srednjoevropskom), cena majskih fjučersa za mešavinu severomorske nafte marke „Brent“ porasla za 4,03 odsto, na 38,72 dolara po barelu. Cena aprilskih fjučersa za sirovu naftu VTI porasla je za 3,26 odsto, na 35,48 dolara po barelu.

Podsećamo, u ponedeljak je nafta drastično pojeftinila za više od 30 odsto usred nemogućnosti dogovora među zemljama OPEK+. Nafta „Brent“ dostigla je minimum od januara 2016. godine a nafta VTI od februara 2016. godine. U utorak su cene počele da se oporavljaju i tokom trgovanja kotacije su porasle za više od 10 odsto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...