OPEK+ još bez strategije za korona virus

BM

Ruski otpor predlogu OPEK-a da se dodatno smanji proizvodnja sirove nafte zbog smanjenja potrošnje u Kini zbog korona virusa. Dok Kina povećava izvoz naftnih derivate, da bi se rešila zaliha banke obustavljaju kreditne linije ranije odobrene nekim kineskim nezavisnim rafinerijama.

Čini se da je OPEK udario zid u nastojanju da privoli Rusiju na veće smanjenje proizvodnje, piše, uoči najavljenog ministarskog sastanka OPEK+ koalicije, naftni analitičar Robert Boslego za SeekingAlpha, prenosi Bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Na osnovu reagovanja Moskve na predlog Rijada da se dodatno za 600.000 bd smanji proizvodnja nafte, kako bi se odgovorilo na pad kineske potražnje izazvan epidemijom korona virusa, Boslego ocenjuje da će martovski sastanak rezultirati produženjem OPEC+ kvota dogovorenih u decembru.

„Ako govorimo o vremenu sastanka, sada postoji zajedničko mišljenje da više nije preporučljivo premeštati ga na ranije datum. Nema ničeg dovoljno vanrednog da opravda promene datuma“, rekao je prošle nedelje ruski ministar energije Aleksandar Novak.

Suprotno tome, za saudijskog ministra energetike, princa Abdulaziza bin Salmana, efekti korona virusa imaju razmere „požara u kući”.

„Možemo na požar odgovoriti baštenskim crevom i rizikom da izgubimo kuću, ili pozivom vatrogascima”, dodao je bin Salman.

Na pitanje kakva će biti ruska pozicija na martovskom sastanku OPEK+ koalicije, Novak je odgovorio: „Još nećemo da je objavljujemo, imamo još vremena. Videćemo kako se razvija situacija, šta će se događati na tržištu, kakve će u međuvremenu biti prognoze. Situacija je prilično neizvesna i brzo se menja.”

Prema ovom scenariju i kontinuiranom urušavanju potražnje, tržište nafte verovatno će dodatno oslabiti.

Platts: Cene nafte ne bi pre leta osetile dodatan rez OPEK+

Čak i ako OPEK smanji proizvodnju za dodatni 600.000 barela dnevno, cena nafte „i dalje bi mogla biti niska u martu i aprilu, pre nego što ojača na leto”, ocenjuju analitičari S&P Global Platts-a.

Šef sektora za Aziju u agenciji specijalizovanoj za praćenje cena energije i drugih berzanskih roba Kang Vu (Wu) objašnjava da bi u aprilu tržište trebalo da apsorbuje obimne zalihe koje se trenutno prave zbog smanjene potrošnje izazvane pojavom korona virusa.

Banke obustavljaju kreditne linije kineskim rafinerijama

Banke obustavljaju kreditne linije ranije odobrene nekim kineskim nezavisnim rafinerijama, strahujući od posledica koje bi tim prerađivačima mogao stvoriti drastičan pad prodaje goriva preneo je početkom ove nedelje Rojters.

Agencija iz uslovno neimenovana tri izvora u rafinerijskoj industriji i kod trgovaca, saznaje da su međunarodne banke suspendovale kredistne linije u vrednosti 600 miliona dolara za barem tri nezavisna prerađivača u Kini.

Skok izvoza naftnih derivata iz Kine

Kina je povećala izvoz goriva da bi nadoknadila pad potrošnje kod kuće, dok se bori protiv epidemije koronavirusa, jer za sada ne uspeva da smanji preradu u domaćim rafinerijama, javlja u sredu Rojters.

Kineski izvoz rafiniranih naftnih proizvoda porastao je znatno iznad nivoa pre godinu dana, navode trgovinski izvori i analitičari iz industrije.

„Ukupan izvoz svetlih derivata posle kineske nove godine je trenutno 156.000 tona dnevno, nasuprot 139.000 tona u odnosu na isti period prošle godine, što je 12% više“, rekao je Aleksander Bot (Alexander Booth), šef analize tržišta u trgovačkoj kompaniji Kpler.

Očekuje se da će kineska potrošnja naftnih derivata pasti za 35,7% u prvom kvartalu u odnosu na godinu ranije, što dovodi do suficita od 27,08 miliona tona na lokalnom tržištu, objavio je istraživački sektor državne naftne kompanije CNPC.

Cena ESPO nafte nastavlja da pada

Premije na spot tržištima u Aziji za aprilske isporuke ruske sirove nafte ESPO u skliznule su dodatno na najniže nivoe od jula 2017, sa zbog koronavirusa daljim padom potraživanja i potrošnje goriva u Kini, ključnom kupcu ovog brenda, rekli su u utorak agenciji Reuters trgovinski izvori.

Glavni ruski proizvođač nafte Rosnjeft dodelio je na tenderima na spotu za prodaju pet tovara ESPO-a za aprilske termine premije od oko 1,70 do 1,80 dolara u odnosu na cene Dubai nafte, verovatno kineskim kupcima i trgovcima, rekli su izvori.

ESPO sirova nafta je popularna klasa među kineskim malim nezavisnim rafinerijama, koji zajedno zahvataju petinu uvoza nafte te zemlje.

Djukov: Ne žuriti sa OPEC+ rezovima

Generalni direktor Gasprom njefta Aleksandar Djukov rekao je u sredu da bi grupa proizvođača nafte OPEK + trebalo da sačeka sa odgovorom prilagođavanja kvota uticaju izbijanja koronavirusa po tržište nafte.

„Verovatno će biti potrebno reagovati, ali mislim da bi bilo primerenije odgovoriti na situaciju nešto kasnije jer je u ovom trenutku mnogo neizvesnosti i puno oprečnih informacija”, kazao je Djukov za TV kanal Rusija 24.

Rusija još nije objavila zvaničnu poziciju o uvođenju bilo kakvih promena u trenutni sporazum OPEK+. Grupa će se sastati 5-6. marta u Beču kako bi razgovarali o uslovima na tržištu i budućnosti sporazuma.

Saudijska Arabija je lobirala za produbljivanje u decembru dogovorenog smanjenja proizvodnje zemalja OPEK+ koalicije od 1,7 miliona b/d kako bi kompenzovao uticaj izbijanja koronavirusa na potražnju, ali se ruski zvaničnici još nisu izjasnili. Goldman Sachs procenjuje da će kineska potražnja opasti za čak četiri miliona barela dnevno, što bi bilo najoštrije uništenje potražnje od finansijske krize 2008-09.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...