Nova podrška Severnom toku 2

BM

Austrija je protiv sankcija, gasovod Severni tok 2 biće dovršen, izjavio je austrijski ambassador u Rusiji Džon Aigner.

Austrija je protiv američkih sankcija firmama koje grade gasovod Severni tok 2, rekao je austrijski ambasador u Rusiji Džon Aigner (Johannes Aigner) za Ria Novosti, ističući da se nada da će gradnja biti dovršena uprkos američkim restriktivnim merama, prenosi Seebiz.

Aigner je napomenuo da će, iz perspektive Austrije, ovaj gasovod poboljšati energetsku sigurnost za sve evropske zemlje, u čemu Rusija kao dobavljač ima vrlo važnu ulogu. Istakao je, takođe, da Rusija od 1968. godine pouzdano snabdeva Austriju energijom.

“Naša država ima negativan stav prema eksteritorijalnim sankcijama”, rekao je Aigner.

U gradnji Severnog toka 2, inače, učestvuje austrijski OMV.

Projekat Severni tok 2 uključuje polaganje dve cevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke.

Posao vodi firma Nord Stream 2 s jednim deoničarom, ruskim Gaspromom. Partneri iz evropskih zemalja, britansko-holandski Rojal Dač Šel (Royal Dutch Shell), austrijski OMV, francuski Engie i nemački Uniper I Vinteršal (Wintershall) - zajedno financiraju projekt s 50 odsto, odnosno do 950 miliona evra svaka firma.

Drugu polovinu sredstava tj. 4,75 milijardi evra osigurava Gasprom.

Sjedinjene Američke Države, Ukrajina i nekoliko evropskih zemalja protiv su Severnog toka 2, tvrdeći da on povećava evropsku zavisnost od ruskog gasa.

Neki pak tvrde da je zapravo reč o ukrajinskom strahu od gubitka prihoda od tranzita ruskog gasa namenjenog Evropi ukrajinskom rutom, dok SAD želi u Evropu plasirati svoje viškove utečnjenog prirodnog gasa.

U decembru su Sjedinjene Države uvele sankcije protiv projekta, zahtevajući od kompanija da odmah zaustave izgradnju. To je bitno omelo projekat, jer je švajcarski Olsiz (Allseas) obustavio polaganje cevi, a ključan je u tome poslu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...