Nafta pod snažnim uticajem korona virusa

BM

Iako je posle višenedeljnog pojeftinjenja cena sirove nafte na svetskom tržištu počela da raste analitičari procenjuju da će korona virus stvoriti novu prezasićenost ponudom "crnog zlata", a Goldman Saks je na osnovu nove procene pada potrošnje nafte u Kini smanjio na 53 dolara za barel svoju raniju prognozu cene nafte do kraja godine.

Cene nafte na svetskim tržištima završiće u ove nedelje trgovinu rastom (drugu nedelju) povećavajući dobit iz prethodne sedmice, sa novim najavama pada proizvodnje kod OPEC članica Venecuele i Libija, dok se ublažava zabrinutost od uticaja korona virusa na potražnju Kine, piše Bilten NNKS navodeći da se danas cena nafte Brent približila nivou od 59 dolara, dok je američki WTI stigao do nivoa od 53,40 dolara za barel.

Cena sirove nafte tipa Brent, koja je referentna za evropsko tržište, juče je bila na nivou od 56,6 dolara za barelu što je 17,5% niže u odnosu na početak januara ove godine dok je cena nafte tipa WTI bila 51,2 dolara za barelu, što je 18,8% manje u odnosu na početak godine.

Prema podacima međunarodne agencije za energiju (The International Energy Agency) globalnu potražnju za naftom teško je pogodio novi korona virus (Covid-19) i snažno usporavanje kineske ekonomije.

IEA sada očekuje kako će u prvom tromesečju ove godine potražnja pasti za 435.000 barela dnevno na godišnjem nivou, što je prvo tromesečno smanjenje u više od 10 godina. Smanjene su i prognoze za celu 2020. godinu za 365.000 barela dnevno na 825.000 barela dnevno, najniži nivo od 2011. godine. Niža potrošnja od očekivane smanjila je, inače, rast na 885.000 barela dnevno u zemljama OECD-u u 2019. godini.

Globalna ponuda naftom pala je za 0,8 miliona barela dnevno u januaru na 100,5 miliona barela dnevno. Blokadom Libije smanjena je proizvodnja, a proizvodnja iz UAE je pala za 0,3 miliona barela dnevno. Međutim, ukupna svetska proizvodnja ostala je gotovo nepromenjena u odnosu na godinu ranije, jer je smanjena ponuda zemalja OPEK-a nadoknađena povećanjem proizvodnje izvan OPEK-a od 2,1 miliona barela dnevno.

Cene fjučers ugovora za sirovu naftu na međunarodnim tržištima pale su za 10 dolara po barelu tijekom januara u iščekivanju negativnog uticaja korona virusa na potražnju. Cena nafte proizvedene na Bliskom Istoku, Severnom moru i zapadnoj Africi, popularnoj kod kineskih rafinerija je pala dok je prekid proizvodnje u Libiji podržao alternativne izvore sirove nafte iz Alžira i Azerbejdžana.

Uz nastavak neizvesnosti, strahova i špekulacija pravih razmera epidemije korona virusom ostajemo pri našim očekivanjima o silaznom trendu cijena sirove nafte tijekom ove godine uslijed već postojeće prekomjerne ponude i potencijalnog daljnjeg slabljenja rasta potražnje, poručuju iz IEA.

Prezasićenost ponudom nafte

Najveća američka investiciona banka GoldmanSaks (Sachs) očekuje "kumulativnu izgradnju globalnih zaliha nafte od 180 miliona barela u prvoj polovini ove godine, što je četiri puta više od njegove prognoze pre izbijanja korona virusa.

Goldmanova prognoza delom se temelji na proceni smanjenja kineske potrošnje nafte od četiri miliona barela dnevno (Mbd). To je veće smanjenje od njihove prethodne procene od tri Mbd i osetno iznad drugih prognoza analitičara u rasponu od dva do tri Mbd. Goldman pretpostavlja da će OPEC+ produbiti svoje smanjenje proizvodnje u drugom kvartalu za oko 500.000 barela dnevno.

Finansijski kolos, čije analize često diktiraju (ili navode) ponašanja investitora na Vol Stritu (Wall Street), očekuje da će Kina moći da uskladišti polovinu od pomenutih 180 miliona barela, jer ima slobodne skladišne kapacitete za više od 150 miliona barela. Banka kaže da Indija, Rusija i glavni OPEK-ovi proizvođači imaju još 35 miliona barela rezervnog skladišnog kapaciteta, što implicira izgradnju zaliha ritmom od 500.000 barela na dan u zemljama OECD-a.

Američka banka je na osnovu nove procene pada potrošnje nafte u Kini smanjila u utorak za deset dolara, na 53 dolara za barel, svoju raniju prognozu cene nafte do kraja godine, prenosi OilPrice.com.

Korona virus uzima veliki danak ruskoj nafti ESPO

Ruska nafta ESPO, omiljena među kineskim rafinerijama, prodaje se po upola manjoj premiji od uobičajene, sa padom cena na tržištu izazvanog izbijanjem korona virusa koji je za najmanje četvrtinu smanjio kupovine kineskog prerađivačkog sektora, piše u utorak Bloomberg.

Ovu vrstu ruske nafte, nazvanu po istoimenom Istočnosibirskom naftovodu, preferiraju kineski državni i nezavisni prerađivači zbog velikog prinosa dizela i kratkog vremena plovidbe iz istočne sibirske luke Kozmino. Međutim, pad potrošnje goriva u Kini, izazvan izbijanjem virusa, doveo je do zahteva za odlaganje već ugovorenih isporuka i pada cena za bliže termine isporuka.

Četiri karga ESPO nafte za utovar u aprilu prodata su uz premiju od svega 2 do 2,30 dolara za barel na Dubai naftu, rekli su za Bloomberg trgovci u Aziji pod uslovom da ne budu identifikovani. To je drastičan pad u odnosu na premije od 5 USD po barelu i više ugovarane u poslednjim prijavljenim prodajama u januaru. Svaki kargo obično iznosi oko 100 000 tona. ESPO brend poslednji put trgovan je sa premijom od dva dolara na Dubai naftu u decembru 2018.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...