Zbog koronovirusa potražnja za naftom pala na najniži nivo od 2011.

BM

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upravo je smanjila je svoju prognozu rasta globalne potražnje za naftom u 2020. godini za 365.000 barela na dan - na 825.000 barela dnevno, što je najniži nivo od 2011. godine.

Biće to prvi kvartalni pad u period dužem od decenije, jer je novi korona virus izazvao zastoj ekonomskih aktivnosti širom Kine, što se odrazilo na potražnju za naftom u toj zemlji, koja je najveći potrošač, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA), javlja S&P Global Platts, a prenosi Bilten NNKS.

U svojoj najnovijoj mesečnoj prognozi IEA ukazuje da se u prvom kvartalu 2020. globalna potražnja za naftom smanjuje za 435.000 barela dnevno, što bi bilo prvo kvartalno smanjenje od globalne finansijske krize 2009. godine.

Predviđeni pad tražnje naveo je agenciju da smanji i svoju prognozu rasta potražnje za 2020. godinu za 365.000 barela dnevno, na 825.000 barela dnevno, na najniži nivo od 2011. godine.

Ukupna potražnja za naftom za 2020. godinu se sada prognozira na 100,97 miliona barela dnevno, što je 480.000 barela dnevno manje od prethodne procene IEA.

Kina je zahvatila više od 75% od rasta potražnje za naftom u 2019. godini.

Smanjena potrošnja neutrališe rezultate OPEC-ove strategije kojom je, prema računici IEA, višak globalne ponude nafte pre izbijanja koronavirusa bio sveden na 230K bbl/dan da bi sada Agencija procenu te neravnoteže za 2020. godinu podigla na 990K bbl/dan.

OPEC je mogao uspeti u postizanju ravnoteže na tržištu nafte ove godine da koronavirus nije pogodio globalnu potražnju, konsatuje IEA.

Negativan uticaj epidemije korona virusa na tražnju za naftom značajno je uticao na cene ovog energenta, što ilustrira podatak da je cena severnomorske nafte “brent” pala u januaru za gotovo 10 dolara, na manje od 55 dolara za barel.

Ipak, cene su se ove nedelje oporavile, u očekivanju da bi glavni proizvođači Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) i proizvođači izvan naftnog kartela, s Rusijom na čelu, mogli dodatno smanjiti globalnu proizvodnju “crnog zlata”, kako bi neutralisali negativne posledice koje pad potražnje ima na cene.

Na londonskom je tržištu cena barela pala je 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,32 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 33 centa nižoj cijeni, od 50,84 dolara. Tržišta su danas zaokupile i procene OPEC-a o potražnji i ponudi nafte u ovoj godini u kontekstu epidemije koronavirusa u Kini, drugom potrošaču nafte u svetu.

Znimljivo je da je kineska rafinerijska korporacija China National Chemical danas obavestila da će zatvoriti postrojenje kapaciteta 100.000 barela dnevno i smanjiti preradu u druge dve rafinerije zbog pada potražnje za gorivima.

"Valja primetiti da analitičari za sada očekuju oporavak potražnje u obliku slova V, nakon oštrog pada, kada potražnja dotakne dno valja očekivati brz oporavak, pri čemu će najveći deo negativnog trenda biti koncentrisan u prvom tromesečju 2020. godine", rekao je analitičar BNP Paribas Harry Tchilinguirian.

OPEC je, takođe, snizio procenu potražnje za sirovom naftom u ovoj godini, za 200.000 barela dnevno, a procenjuje se da bi zajedno sa svojim saveznicima, među nezavisnim proizvođačima na sledećem sastanku, možda već ovog meseca, mogli dogovoriti dodatno ograničenje ponude.

Zbog sniženih procena potražnje cene nafte u terminskim ugovorima sada su niže za isporuke u narednim mesecima nego u onima za isporuke u drugom delu godine. Na londonskom su tržištu te cene trenutno niže 67 centi, primećuje Rojters. Odražavajući dobro snabdeveno tržište, američke su zalihe sirove nafte prošle nedelje porasle za čak 7,5 miliona barela, objavila je u svom izveštaju američka vlada u sredu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...