Bugari smanjuju uvoz ruskog gasa

Do kraja 2020. Bugarska će otpočeti sa uvozom gasa iz Azerbejdžana i prepoloviti uvoz i potrošnju ruskog gasa, rekla je Temenuška Petkova, bugarska ministarka energetike tokom posete SAD.

Bugarska će nastaviti s diversifikacijom izvora energije i ruta za isporuku prirodnog gasa, rekla je ministar energetike Temenuška Petkova koja boravi u poseti SAD, prenosi BNR.bg.

Petkova je najavila da će do kraja 2020. godine Bugarska diversifikovati 50% godišnje potrošnje gasa i tda će od ukupno tri milijarde kubnih metara gasa 1,5 milijardu nabavljati iz Azerbejdžana, odakle će biti i isporuke ukapljenog gasa.

U Vašingtonu se bugarska delegacija sastala sa zamenikom sekretara za energetiku Markom Menezesom, pomoćnikom državnog sekretara za energetiku Fransisom Fanonom, zamenikom generalnog direktora Trgovinske službe Dejlom Tašarskim i predstavnicima gasnog biznisa.

Zanimljivo je da se tokom Godišnjeg samita Svetskog ekonomskog foruma u Davosu bugarski premijer Bojko Borisov sastao sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Borisov je istakao da je saradnja između Bugarske i Azerbejdžana u sferi energetike dostigla strateški nivo. Konstatovano je da su diverzifikacija izvora i maršruta i garantovanje bezbednosti energetskih isporuka za Evropu zajednički prioritet obe zemlje. Borisov je naveo da je Bugarska uvek podržavala izgradnju južnog gasnog koridora, čiji je sastavni deo i interkonekcija između Grčke i Bugarske, preko koje će Bugarska dobijati azerbejdžanski prirodni gas.

Bugarski premijer je, takođe, najavio mogućnost da državna naftna kompanija Azerbejdžana SOKAR investira u distribuciju gasa u Bugarskoj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...