Jeftiniji priključak na gas

BM

Priključak za gas biće jeftiniji - oko 650 evra, kaže generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, otkrivajući da Srbija razmatra mogućnost da pomogne Bugarskoj u gradnji Turskog toka.

Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa najavio je da će biti snižena cena priključka na gas i da će građani za to moći da dobiju od Srbijagasa beskamatna sredstva na period od tri do pet godina, koja će vraćati kroz izmirivanje računa za gas.

Bajatović je gostujući na Prvoj TV rekao da će Srbijagas smanjiti troškove za priključak na gas na oko 650 evra za domaćinstva, u dogovoru sa Agencijom za energetiku, prenosi Tanjug.

"Tražićemo da lokalne samouprave izbace sve takse, jer ako neko neće da se priključi to nije prihod i tražićemo od vlade da reaguje u tom smislu. Srbijagas je uputio zahtev vladi i računam da ćemo biti podržani da se odbore neka sredstva, tako da ćemo davati beskamatna sredstva građanima za priključenje na gas na tri do pet godina, da ne moraju da idu u banku. Biće u obavezi da to plate kroz račun za gas", rekao je on.

Na pitanje kako vidi komentare u javnosti da se toliko priča o gasu zbog predizborne kampanje i zato što je premijerka Ana Brnabić rekla da vidi Srbijagas kao preduzeće koje čeka restrukturiranje, Bajatović kaže da nema nikakvih problema u vezi sa tim što je premijerka rekla, pošto se u Srbijagasu već odavno sprovode reforme.

Dodaje da se već uvodi profesionalni menadžment i da je on već prošao kroz sve te konkurse.

"Mi smo se veće restrukturiralii u smislu da smo odvojili transportera, verovatno ćemo odvojiti i distributera. U Srbiji treba formirati četiri zone za distribuciju. Sve što traži vlada, mi ćemo da uradimo, ali bojim se da ta priča, ne branim nikoga... To se svodi na to da izbacimo socijalnu politiku iz Srbijagasa i to smo i uradi. Imali smo EBITDA 150 miliona evra, malo li je", kazao je Bajatović.

Govoreći o životnoj sredini, navodi da u Beogradu nisu toplane zagađivači, pošto su skoro sve na gas.

Dodaje da bi samo u Beogradu moglo da se uvede više od 300.000 individualnih priključaka, kao i da će kompletna gasifikacija biti završena naredne godine u glavnom gradu.

Realizuju se i projekti gasifikacije valjevskog okruga, završena je gasifikacija požarevačkog okruga, dodao je Bajatović.

Pomoć Bugarskoj

Bajatović je izjavio da Srbija razmatra da pomogne Bugarskoj da na svojoj teritoriji završi deonicu gasovoda potrebnu kako bi se Srbija priključila na Turski tok, kao i da će u našoj zemlji sve biti završeno i spremno najkasnije do 1. oktobra.

Na pitanje zašto kasne radovi na Turskom toku u Bugarskoj i da li ta zemlja odugovlači jer to traže Amerikanci, Bajatović ističe da Bugarska jeste pod pritiskom, ali i da Bugari imaju dodatnu ambiciju pošto hoće da budu hab za snabdevanje, odnosno da dobijaju gas i iz Rumunije i Grčke.

"Hoće Bugari da budu u malo boljoj poziciji kao trgovci", kazao je Bajatović i dodao da su Bugari izdali dozvole za gradnju i da su započeti neki manji radovi.

Podseća da je Južni tok propao upravo zbog pozicije Bugarske.

"Mi smo ranije tvrdili da će biti nove verzije Južnog toka i evo vidimo Turski tok, kao i da će ekonomski interesi nadvladati političke. Tako će se desiti i sada".

Kako kaže, razgovara se o tome da se Srbija možda uključi u izgradnju u Bugarskoj sa delom mehanizacije i zavarivača, kako bi se što pre uradio prvi deo u gasovoda u Bugarskoj od 308 kilometara, a kako bi mogla da se priključi Srbija na bugarski sistem, što je neophodno za dobijanje gasa iz Turskog toka.

U Srbiji položene ceni na celoj trasi

Bajatović ističe da je u Srbiji položeno svih 403 kilometara cevi u zemlju i da je ostalo da se urade još potrebne blok stanice i četiri merne stanice, kao i tri "izlaza", kod Ćuprije, Beograda i Gospođinaca.

"Radovi apsolutno teku po rokovima. Tačno je da smo malo usporili jer nije dobro variti na minus pet, a nema ni razloga pošto imamo dovoljno vremena, jer do 1. oktobra treba da sve da završimo i to ćemo i uraditi. Sve je u rokovima što se tiče Srbije", kaže on.

Prema njegovim rečima, Mađari već bukiraju kapacitete, Bugari su već prodali 100 odsto kapaciteta, kao i Srbija, koja je prodala 100 odsto kapaciteta i to sve za 20 godina.

Počele su to da prate banke i to će, dodaje, biti klasično projektno finansiranje.

"Sve je prijavljeno Agenciji za energetiku, koja je donela odgovarajuća akta. Očekujemo da će se već krajem marta ući u sertifikaciju i računamo da će taj prvi deo biti završen do maja, a kompresorska stanica najkasnije do 1. oktobra", naveo je direktor Srbijagasa.

Dodaje da Bugarska sada malo pregovara oko cene gasa, ali da će i Srbija pregovarati kada dođe vreme i da je normalno da se svi bore za što bolju cenu gasa.

Bajatović kaže da će u Srbiju ulaziti oko 12,5 ili 13,88 milijardi kubika gasa.

Takođe, ističe da će se osloboditi Horgoš i da će Srbja moći zbog toga da koristi i gasovod Severni tok 2.

Mišljenja je da sankcije SAD zbog Severnog toka 2 nisu usmerene ka Rusiji već ka Nemačkoj, kako ne bi bila energetski predominantna energetska sila.

“Eto vidimo kako se kod nas bave pitanjem KiM i Republikom Srpskom, e tako do izgleda. Biće novi energetski raspored. Ali, Severni tok će biti zavrsen i možemo da imamo gas i iz tog pravca", napomenuo je Bajatović.

Dodaje da nije bilo dešavanja sa Ukrajinom da bi Srbija mogla da se snagdeva i iz Češke, Slovačke i sa Severnog toka 1 i iz drugih pravaca, s obzirom da nam je u industriji porasla potrošnja gasa za 30 odsto.

Na pitanje o navodnim tvrdnjama da Rusija ne dozvoljava da na mestu ministra energetike i direktora Srbijagasa bude bilo ko osim funkcionera SPS-a, Bajatović je odgovorio da mu se “sviđaju te legend”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...