Gasovod Turski tok - Put svile u svetu energije

J.P.

Rusija i Turska zvanično su pustile u rad gasovod Turski tok, koji je turski ministar energetike Fatih Donmez nazvao „Put svile u svetu energije”. „U savremenom svetu, osim putne i železničke, kao i komunikacione, gasna infrastruktura je najvažnija“, rekao je srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji, takođe, prisustvuje svečanosti.

Gasovod Turski tok, koji će najpre Tursku a potom balkanske i južnoevropske zemlje snabdevati ruskim gasom danas su zvanično pustili u rad Vladimir Putin, predsednik Rusije i njegov turski kolega Redžep Taip Erdogan. Na svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Nazivajući izgradnju Turskog toka jednim od „najvećih građevinskih projekata u modernoj istoriji” ruski ministar energetike Aleksandar Novak je rekao da je ovo „istorijski dan” za svetski energetski razvoj u celini.

Navodeći da će jedna cev, kapaciteta 15,7 milijardi kubnih metara gasa godišnje ruskim gasom snabdevati turske potrošače turski ministar energetike Fatih Donmez je ovaj projekat nazvao „Put svile u svetu energije” i označio kao veliki korak napred za Tursku, kao i kamen temeljac odnosa dveju zemalja.

„Živimo u složenom svetu, i nažalost, u regionu kome mi pripadamo, primećuju se ozbiljne tendencije ka zaoštravanju situacije. Sa druge strane, Turska i Rusija pokazuju sasvim drugačiji primer interakcije i saradnje koja služi na dobrobit naših naroda i naroda cele Evrope, celog sveta”, rekao je ruski predsednik, prenosi Sputnjik.

gas

Bugarski premijer Bojko Borisov, predsednik Rusije Vladimir Putin, turski predsednik Taip Erdogan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji svečanog otvaranja / foto Reuters / Umit Bektas

Putin je dodao da se saradnja Rusije i Turske razvija skoro u svim sferama, uprkos smetnjama koje prouzrokuje niz međunarodnih igrača.

„Uspešna realizacija velikog zajedničkog projekta izgradnje gasovoda preko Crnog mora jasno svedoči o tome da rusko-tursko strateško partnerstvo daje značajne, vidljive rezultate. Uprkos teškoj situaciji u svetu i pokušaju niza međunarodnih igrača da spreče širenje obostrano korisne saradnje između naših zemalja, posao se odvija po planu”, naglasio je ruski lider.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Rusija ostaje glavni dobavljač gasa za Tursku, kao i da će dve zemlje u budućnosti realizovati nove zajedničke projekte u oblasti energetike.

gas

Prijemni terminal za ruski gas iz Turskog toka u Turskoj / izvor Gazprom.ru

„Potražnja Turske za gasom je u porastu. Rusija je naš glavni dobavljač. Iz Rusije nam je isporučeno 400 milijardi kubnih metara gasa. Naša saradnja u oblasti energetike je veoma uspešna. Nastavićemo da realizujemo nove projekte sa Rusijom“, istakao je Erdogan.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić istakoa je da je „gasovod Turski tok od ogromnog značaja za budućnost Srbije, za privlačenje investicija i dalji ekonomski i industrijski napredak zemlje“.

Ističući da će taj gasovod omogućiti da Srbija dobija gas po pristojnim cenama, boljim nego do sada, Vučić je rekao: „Izgradnja gasovoda dugog 403 kilometra kroz našu zemlju, a kasnije i sekundarnog gasovoda, kako bi gas doveli u Vladičin Han, Ljuboviju, Bajinu Baštu i druga mesta, od ogromnog je značaja za privlačenje investicija, napredak industrijske proizvodnje. To je od ogromnog značaja za bezbedno i efikasno snabdevanje. U savremenom svetu, osim putne i železničke, kao i komunikacione, gasna infrastruktura je najvažnija. Upravo je to razlog zbog kojeg se velike sile „tuku“ i postoje veliki pritisci. Srećan sam što danas uz susret sa Putinom i Erdoganom, i uz njihovo prisustvo, mogu da razgovaram sa Borisovim, jer mnogo zavisi kada će Bugarska da završi svoju sekciju i da to spojimo“.

Vučić je istakao da bi, prema nekim procenama, srpski i bugarski deo gasovoda mogli da se povežu u maju ili najkasnije u septembru ove godine.

„Svejedno je. To je svakako za nas od strateškog, životnog značaja, za budućnost Srbije i za dalji napredak u ekonomskog i industrijskom smislu“, rekao je Vučić.

Gasovod za prirodni gas Turski tok je, inače, projekat koji je alternativa gasovodu Južni tok, a osmišljen je nakon što je Bugarska, pod pritiskom SAD, odustala od ovog projekta 2014. godine. Dve cevi Turskog toka imaju ukupan kapacitet za transport 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, prva je predviđena za snabdevanje turskih potrošača a druga onih na Balkanu, u južnoj i jugoistočnoj Evropi.

Svetske agencije podsećaju da je, u naporima da zaustavi ruske energetske projekte, američki predsednik Donald Trump potpisao krajem decembra prošle godine zakon prema kome će kompanije koje su uključene u izgradnju gasovoda Turski tok I Severni tok 2 biti izložene američkim kaznama - ukoliko ne napuste ove ruske projekte. Ali, za razliku od Severnog toka 2, priobalni deo Turskog toka već je, do tada, bio dovršen. Ankara se takođe obavezala da će se osvetiti svim američkim sankcijama.

Ukazujući da neke države EU odvojeno grade svoje gasovode, kako bi obezbedile pristup snbdevanju iz cevovoda Turski tok agencije podsećaju da je krajem decembra Bugarska najavila spremnost za primanje prirodnog gasa iz ruskog Gasproma preko Turske.

„Nova ruta je ekonomski isplativija za zemlju i mogla bi da snizi cene gasa za svoje potrošače za oko pet procenata”, rekla je tim povodom ministarka energetike Bugarske, Temenuška Petkova.

Uz to, iako nije direktno povezana sa cevima Turskog toka i Srbija se, takođe, raduje nabavci ruskog gasa ovim pravcem i već je završila svoj gasovod. Ali, moraće sačekati dok Bugarska ne završi svoj deo magistralnog gasovoda do srpske granice. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je optužio Sofiju da namerno odlaže izgradnju dela svog gasovoda, upozorivši da bi Moskva mogla pronaći načine da zaobiđe bugarsku teritoriju, ako bude potrebno. Na to je bugarski premijer Bojko Borisov uzvratio obećanjem da će svoju deonicu završiti do leta.

Severni sused Srbije, Mađarska, takođe želi da koristi cevovode za prirodni gas iz Turskog toka za diverzifikaciju svojih nacionalnih energetskih pravaca snabdevanja. Budimpešta se nada da će Sofija i Beograd na vreme završiti svoje projekte, što će im omogućiti da se od 2021. godine snabdevaju ruskim gasom iz ovog pravca.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...