Nafta poskupela posle američkog napada na Iran

BM

Nakon američkog vazdušnog napada u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani nafta je krajem protekle nedelje na međunarodnim tržištima poskupela više od četiri odsto. Analitičari, koje citiraju u Magazinu NNKS procenjuju da su šanse za širi sukob ispod 50%.

Cene nafte skočile su krajem protekle nedelje na međunarodnim tržištima više od četiri odsto, nakon američkog vazdušnog napada u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani, piše Magazin NNKS.

„Očekujemo da će sukobi umerenog do niskog intenziteta trajati najmanje mesec dana i verovatno će biti ograničeni samo na Irak. Cene nafte će verovatno biti oko 70 dolara po barelu, ali bi mogle da skoče na 80 dolara ako se sukob proširi na naftna polja u južnom Iraku ili se pojačaju iranske pretnje vezane za komercijalni brodski transport“, rekao je analitičar Euroasie Henry Rome.

"Da je to bilo pre pet godina, nafta bi apsolutno vredela preko 100 dolara", rekla je Helima Croft, šefica globalne robne strategije RBC Capital, za CNBC, jer je u međuvremenu američka proizvodnja "ugušila uticaj geopolitike na tržištu. Pitanje je kako će reagovati iransko rukovodstvo.

"Iranska odmazda je gotovo izvesna", kaže Paul Sheldon, glavni analitičar geopolitičkog rizika kompanije S&P Global Platts. "Šanse za širi sukob ostaju ispod 50%, iako rizici ulaze na novu teritoriju. Početne reakcije na tržištu ukazuju na to da je Brent ograničen na 70 USD/bbl bez drugog većeg incidenta."

Nafta ostaje na nivou oko 70$?

Cene nafte zatvorile su 2019. godinu sa uzlaznom crtom, gurnute pojačanim optimizmom u ekonomski oporavak, dodatnim smanjenjem proizvodnje OPEC+ bloka i otapanjem odnosa između Sjedinjenih Država i Kine.

Novi momenat koji preti nepredvidivom krizom na Bliskom istoku i samim tim poremećajem ponude je ovonedeljni američki atentat na visokorangiranog iranskog generala Kasema Sulejmanija.

 "Cene su godinu završile s optimističkim projekcijama na nivou blizu 70 USD / bbl za Brent i očekujemo da će one ostati podržane tokom prvog kvartala", izjavio je izvršni direktor OilX-a Florian Thaler za OilPrice.

"U martu će sve oči ostati uprte u OPEC i OPEC + i na to da li će se strategija prilagođavanja proizvodnje nastaviti."

Nova kriza oko Irana više pogađa Evropu i Aziju od Amerike

Tržište nafte pratiće ove nedelje hoće li i kako reagovati Teheran na atentat SAD na uticajnog iranskog generala Qasema Soleimanija, što je več podiglo cene barela na visinu koju niko od analitičara nije prognozirao za početak ove godine.

Iran je najavio odgovor, a iz Vašingtona poručuju da će "preduzeti svaku neophodnu akciju" oprotiv Irana,  i navode da kao mete imaju 52 cilja. Stoga deo analitičara očekuje da odgovor Teherana ostane ograničen na američke vojne ciljeve na Bliskom istoku.

Predizborna strategija Trampa

Među analitičarima preovladava i ocena da akcija ide u prilog jačanju pozicije predsednika Trampa uoči izbora i tokom impičmenta u kome će na kraju izaći kao pobednik. S druge strane, SAD su od prošle godine postale neto izvoznik nafte, pa „zarađuju“ na visokim cenama, a ujedno dolazi kao bogomdan poklon prezaduženim američkim proizvođačima iz naftnih škriljaca.

Šef sektora makrostrateške analize u američkoj investicionoj banci vrednosnih papira Academy Securities, Peter Tchir kaže da će američka ekonomija biti relativno imuna od eskalacije. "Čvrsto verujem da su veće cene nafte sada uglavnom dobre za američku ekonomiju", rekao je Tchir za  Yahoo Finance.

„Mislim da su Evropa i možda Azija ove godine  mnogo izloženije višim cenama nafte," dodao je on.

SAD su neto izvoznici energije, dok Kina, Japan i Evropa moraju uvoziti svoju energiju, navodi Tchir. A primaju većinu energenata iz dela sveta koji će biti pogođen eskalacijom sukoba, kaže on.

Tchir takođe smatra da ulagači ne bi trebalo da budu i zabrinuti zbog toga što će Iran verovatno reaovati odmazdom u Hormuškom moreuzu.

Američki radnici napuštaju Irak

Radnici američkih naftnih kompanija  napuštaju Irak nakon što je iranski general Kasim Sulejmani stradao u napadu SAD na Bagdad. Iračko ministarstvo za naftu je saopštilo da je "jedan  broj" Amerikanaca koji rade na jugu Iraka napust io zemlju nakon što su SAD pozvale svoje građane da odmah na puste to područje zbog pojačane napetosti  u Iraku i regionu.

Exxon Mobil, najveća američka naftna kompanija, posluje na jugu Iraka. Britanski BP i anglo-holandski Royal Dutch Shell takođe rade u regionu. Exxon je rekao da "pažljivo prati situaciju" i da "postoje programi i mere za obezbeđivanje zaštite ljudi, operacija i objekata".

Saudi Aramco izgubio na vrednosti

Saudi Aramco pokazao se kao jedan od gubitnika na tržištu sa eskalacijom potencijalne ratne krize na području Perijskog zaliva, posle  američkog vazdušnog napada u Bagdadu i likvidacije jednog od najuticajnijih iranskih generala.

Vrednost saudijskog naftnog giganta na prodajama na zalivskim berzama pala je u nedelju sa talasom gotovo paničnih prodaja, za 1,7%, na 34,55 rijala ($9,21) po deonici, javlja Reuters.

To je ujedno najniži nivo od kako je Aramco prošlog  meseca prvi put izlistao 1,5% svojih akcija na berzi u Rijadu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...