Gas Turskim tokom potekao i pre zvaničnog otvaranja

J.P.

Iako ruski gas ka evropskim potrošačima i dalje ide i preko Ukrajine ruski Gasprom od 1. januara gas Bugarskoj, Grčkoj i Severnoj Makedoniji isporučuje preko Turske, koji do te zemlje stiže kroz gasovod Turski tok – koji če zvanično biti pušten u rad 8. januara.

Kao što su početkom prošle godine i najavili iz „Gasproma”, ova kompanija Bugarskoj od 1. januara ne isporučuje gas preko Ukrajine, Moldavije i Rumunije Transbalkanskim gasovodom već je počeo da ovaj energent isporučuje preko Turske, kroz gasovod Turski tok. Od Nove godine ruski gas kroz Turski tok preko Bugarske stiže i u Grčku i Severnu Makedoniju.

Već u novembru prošle godine „Gasprom” je oba podmorska kraka gasovoda Turski tok napunio gasom a zvanično Turski tok će biti pušten u rad 8. januara

„Isporuke ruskog gasa ne samo za nas, nego i za Grčku i Severnu Makedoniju idu putem nove ulazne tačke (na našoj granici s Turskom)”, rekao je direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov, za bugarski nacionalni radio BNR.

Uvoz gasa u Bugarsku iz Turske se vrši preko novog čvorišta „Strandža 2“ na granici sa Turskom. Godišnje Bugarska i Grčka troše oko tri miliona kubnih metara gasa a Severna Makedonija pola miliona.

Malinov je, inače, saopštio i to da bi Transbalkanskim gasovodom gas mogao da se transportuje i u suprotnom smeru, od Turske preko Bugarske ka Pumuniji, Moldaviji pa, zašto ne, i do same Ukrajine.

Gasa iz Turskog toka stićiće će, kroz magistralni gasovod u Srbiji iz Bugarske u drugoj polovini godine, najverovatnije u oktobru, pre starta naredne grejne sezone, najavio je srpski ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Precizirajući da je od bugarske do mađarske granice položeno 403 kilometra cevi Antić je rekao za Tanjug da je preostalo da se završe merne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara, koja treba da obezbedi punu funkciju gasovoda. Ona treba da bude gotova u drugoj polovini godine.

Antić je objasnio da će tek po puštanju kompresorske stanice u Bugarskoj i pomenute stanice u Srbiji biti obezbeđen neophodan pritisak da bi taj gas nastavio da teče ka Mađarskoj i dalje do centralnoevropskih gasnih skladišta.

Bugarski tok gotov krajem maja

Bugarski premijer, Bojko Borisov je prvih dana 2020. na svojoj Fejsbuk stranici najavio da će gasovod Balkanski tok, kako on naziva magistralni gasovod od turske do srpske granice, biti izgrađen do kraja maja.

Nakon što je helikopterom uradio inspekciju već izgrađene trase gasovoda Balkanski tok u deonici od Gornjeg Dabnika do sela Selanovci, dužine od 45 kilometara borisov je ponocio da se u njegovoj zemlji svakodnevno izzgradi više od pet kilometara gasovoda - . 150 kilometara već je izgrađeno, što znači da je montirano više od 18.000 cevi.

gas

„To je Balkanski tok. Radovi odvijaju impresivno brzo, u skladu sa usvojenim rasporedom, bez odmora, pri čemu se poštuju svi domaći i evropski propisi. Cela trasa će biti završena krajem maja. Za nas je od geostrateškog interesa da i dalje budemo deo mreže za prenos i distribuciju gasa. Bugarska je regionalni, strateški centar prenosa i distribucije gasa na Balkanu. To znači da će ovde dospevati gas iz različitih zemalja, a Bugarska će naplaćivati tranzitne takse”, precizirao je Borisov, prenosi BNR.

Finansijski benefiti Turskog toka za Bugarsku

To što je od 1. januara počela isporuka ruskog gasa iz Turske ka Bugarskoj će, prema preliminarnim procenama, Sofiji omogućiti da uštedi oko 40 miliona evra.

Za oko 5% će se smanjiti cena ruskog prirodnog gasa za bugarske potrošače zbog promene ulazne tačke za isporuku prirodnog gasa iz Rusije, izjavila je ministarka energetije Temenuška Petkova, preneo je BNR.

„Bulgargaz” i „Gazprom Eksport” dogovorili su se da od 1. januara 2020. g. ruski gas ulazi u Bugarsku kod  tačke „Strandža 2”, umesto kod Isakče i Negru Vode u Rumuniji. Zahvaljujući ovoj promeni Bugarska će uštedeti više od 35 miliona evra n atranzitnim taksama na Transbalkanskomkoridoru.

Komisija za energetiku i vodoprivredu je odobrila smanjenje cene prirodnog gasa koji Bugarska dobija od Rusije, za 1,81% od početka januara u odnosu na prethodni kvartal.

Ova ušteda je i razlog poboljšanja uslova pod kojima domaći potrošači mogu nabavljati gas. „Bulgartransgaz” će i dalje prenositi prirodni gas za Grčku i Severnu Makedoniju”, naglasila je Petkova.

Prema podacima „Bulgargaza“ sve skupa Turski tok će pomoći da se uštedi oko 81 miliona leva (oko 41 milion evra).

„Ta ušteda nastaje zbog uklanjanja troškova pristupa gasu i tranzita gasa preko teritorije Rumunije u iznosu od oko 76 miliona leva, koje neće plaćati kompanija Bulgargaza i bugarski potrošači prirodnog gasa“, saopštila je kompanija.

„Bulgargaz“ je obećao da će u prvom tromesečju 2020. godine smanjiti cene prirodnog gasa za potrošače.

Bugarska otpočela bilateralnu trgovinu prirodnim gasom

Od danas startuje platforma za bilateralnu trgovinu prirodnim gasom, javio je 2. januara BNR precizirajući da ona omogućuje direktno priključenim na sistem krajnjim potrošačima gasa da sklapaju ugovore o kupovini plavog goriva.

U roku od godinu dana svi poslovi na „gasnoj“ berzi će se obavljati preko ove platforme, saopštio je predsednik Odbora direktora gasnog haba „Balkan“ i izvršni direktor „Bulgartransgaza“ Vladimir Malinov.

Usluge gasnog haba će moći da koriste krajnji potrošači, biznis, kao i trgovci prirodnim gasom. Prema Malinovu to će poboljšati finansijske i ekonomske uslove za krajnje potrošače.

Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa” najavio je da tržište gasom u Srbiji profunkcionisati oktobru ove godine – kada u potpunosti profunkcioniše magistralni gasovod od bugarske do mađarske granice, kojim će gas iz Turskog toka ići u Mađarsku I dalje do evropskih potrošača.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...