Osude Sanaderu i Hernadiju u aferi INA-MOL

BM

U ponovljenom suđenju za korupciju u aferi INA-MOL Ivo Sanader, ex hrvatski premijer i Žolt Hernadi, jedan od čelnika mađarskog MOL-a proglašeni su krivima.

Veće zagrebačkoga Županijskoga suda, kojim je predsedavala sudija Maja Štampar Stipić osudilo je, u ponovljenom postupku za korupciju Iva Sanadera, nekadašnjeg hrvatskog premijera nepravosnažnom presudom na šest godina zatvora, a jednog od čelnika MOL-a Žolta Hernadija na dve godine zatvora, prenose hrvatski mediji.

Žoltu Hernadiju suđeno je u odsustvu. Njemu je ovo prva presuda u ovom slučaju. Ivo Sanader nije došao na izricanje presude. Bivšem se premijeru oduzima se i pet miliona evra.

Deset godina prošlo je otkad je, kako tvrdi USKOK, Ivo Sanader tražio 10 miliona evra od Žolta Tamasa Hernadija i omogućio MOL-u sticanje upravljačkih prava u Ini, uz prethodno izdvajanje neprofitnoga gasnog biznisa. Danas je na sudu utvrđeno da je tako i bilo, kada je Veće zagrebačkog Županijskog suda pod predsedavanjem sudije Maje Štampar Stipić objavilo nepravosnažnu presudu bivšem HDZ-ovom premijeru i nedostupnom šefu MOL-a.

“Sanader i Hernadi su krivi za primanje, odnosno davanje mita”, kazala je to sudija Maja Štampar Stipić, koja je u 10 sati počela čitati objavu nepravosnažne presude za aferu Ina-Mol.

. Riječ je o novcu koji je uplaćen na račun švicarske tvrtke Roberta Ježića, a nasljednik te tvrtke je Dioki. Kako je riječ o nepripadajućoj imovinskoj koristi prenesenoj na treće osobe, Dioki je taj koji će morati uplatiti tih pet milijuna eura u proračun ako presuda postane pravomoćna.

Sanadera je, inače, 2012. Županijski sud u Zagrebu već, istoga dela, osudio na 7,5 godina zatvora. U to vreme Državno (hrvatsko) odvjetništvo je deo postupka, koji se odnosio na Hernadija stavilo u “fazu mirovanja”, jer se vodila međunarodna pravna bitka da se Hernadij ispita putem međunarodne pravne pomoći, a što je Mađarska odbila da uradi.

Vrhovni sud je Sanaderu kaznu za primanje mita od MOL-a smanjio na 6,5 godina, no ubrzo je Ustavni sud ukinuo tu presudu, kao i presudu u slučaju Hypo, smatrajući da su Sanaderu bila povređena ustavna prava. Slučaj se vraća na ponovljeno suđenje, na zagrebački Županijski sud, a ubrzo Vrhovni sud odlučuje da Sanaderu više ne može suditi sudac Ivan Turudić, već slučaj dobija drugo veće.

Spis u slučajevima INA-MOL i Hypo se razdvajaju na dva predmeta, u kojima će se zasebno suditi, a u međuvremenu USKOK podiže i optužnicu protiv Hernadija, tako da slučaj INA-MOL prvi put dobija dva optuženika - Sanadera zbog primanja mita a Hernadija zbog davanja toga istoga mita. Hernadiju se, inače, sudilo u odsutnosti.

Na ponovljenome suđenju izvedeni su ponovno svi isti dokazi kao i na prvome suđenju Sanaderu, s time što je USKOK “pojačao” svoje argumente materijalima dobijenim od Austrije, a iz kojih proizlazi da je jedna od dve off-shore firmi, preko kojih su išle isplate, 2009. godine bila u vlasništvu prethodnog šefa MOL-a a tadašnjega glavnog Hernadijevoga savetnika Jožefa Tota.

Odbrana je tvrdila kako je Robert Ježić izmislio čitavu priču, a da su isplate Ježićevoj firmi, zapravo, bile isplate za Ježićevo lobiranje u projektu Družba Adria, a ne mito za njegovog tadašnjeg prijatelja Sanadera.

Današnju odluku Sanader je dočekao u Remetincu, gdje se nalazi na izdržavanju kazne u slučaju Planinska, dok je Hernadi u Mađarskoj, koju više ne sme napuštati od kada je reaktiviran hrvatski Evropski nalog za hapšenje protiv njega.

Bivšem hrvatskom premijeru ovo je četvrta presuda. Pravomoćno je osuđen za Planininsku, a nepravomoćno za Hypo. Nepravomoćno je oslobođen optužbi u aferi HEP Dioki, a još mu traje suđenje za Fimi mediju, gdje je uz njega optužen i HDZ.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...