Završeno polaganje cevi za deonicu Turskog toka u Srbiji

BM

Cevi nacionalnog magistralnog gasovoda kroz Srbiju su položene. Taj gasovod je novi alternativni pravac snabdevanja za ceo Balkan jer će preko Bugarske, Srbije i dalje u Mađarsku, dopremati gas iz „Turskog toka“, rekao je za RTS direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

U Srbiji je postavljeno svih 403 kilometara cevi nacionalnog magistralnog gasovoda, koji će biti novi alternativni pravac snabdevanja za ceo Balkan jer će preko Bugarske, Srbije i dalje u Mađarsku, dopremati gas iz „Turskog toka“, rekao je za RTS direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

Podbušen je Dunav, Tisa, Morava, svi kanali, prolazi. Cevi su spojene. Očekujemo da završimo radove na mernim stanicama", rekao je Bajatović navodeći da su u pripremi dalji radovi na gasnoj infrastrukturi.

Srbija će imati tri izlaza sa gasovoda – kod Paraćina, Beograda i Zrenjanina. Ostaje, kaže, Bajatović, da se uradi izlaz za gasno skladište Banatski Dvor.

„Naši savetnici su rekli da smo na ovom poslu bili tri puta efikasniji u izradi ovog projekta od vodećih evropskih kompanija”, istakao je direktor „Srbijagasa”.

Prema njegovim rečima, trenutno postoje problemi sa radovima na „Turskom toku” u Bugarskoj.

„Kompletan gasovod u Bugarskoj i ono što treba da urade Mađari treba da bude gotovo do kraja 2020. Ako Bugari ubrzaju, onda će to biti u rokovima”, rekao je Bajatović naglašavajući da su „svi kapaciteti „Turskog toka  100 odsto rasprodati. To znači da je ovo komercijalni projekat. Istočna Evropa je gladna gasovoda i ne treba politički to da se sprečava”.

Ističući da građani Srbije ne treba da se brinu oko snabdevanja gasom tokom ove zime, jer je dobavljena dovoljna količina gasa, obezbeđeni su transportni pravci, a u podzemno skladište gasa „Banatski Dvor” upumpano 550 miliona kubnih metara gasa Bajatović je rekao za RTS da se završava projekat proširenja kapaciteta ovog skladišta na 750, a kasnije i milijardu kubnih metara gasa, a da se sa Vladom Srbije razmatra gradnja još jednog skladišta gasa u Srbiji – „Banatski Itebej”, koje će, verovatno imati kapacitet od milijardu kubika gasa.

Komentarišući dogovor Rusije i Ukrajine o isporuci gasa, Bajatović kaže da je reč o načelnom sporazumu o isporuci oko 40 milijardi kubika gasa – duplo manje nego do sada.

„To je sve jedna geostrateška igra. Moraće Evropljani da ovu igru dovedu do kraja”, rekao je direktor „Srbijagasa”.

Ističući i da se cene gasa neće menjati Bajatović je konstatova da građani „mogu da budu mirni. Količine gasa koje stižu iz Amerike u Evropu ne mogu poremetiti tržite. Naredni period garantuje da neće biti poremećaja u ceni gasa”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...