Ruski gas preko Ukrajine i posle Nove godine

J.P.

Ruski gas će ići preko Ukrajine i posle Nove godine. Evropska komisija očekuje da sporazum bude potpisan što pre, tako da će Evropljani u Novu godinu ući bez straha od gasne krize.
(foto: gasovodni sistem Ukrajine)

Rusija i Ukrajina su, uz posredovanje Evropske komisije, na jučerašnjem sastanku u Berlinu načelno dogovorile o nastavku tranzita ruskog gasa kroz ukrajinske gasovode i posle 1. januara 2020. godine, izjavio je bivši potpredsednik Energetske zajednice Maroš Šefčovič, dodavši da će dve strane danas nastaviti konsultacije u svojim prestonicama. Nastavak pregovora se očekuje danas u Minsku.

"Razgovori su bili veoma intenzivni. Imamo načelni dogovor a o detaljima će se razgovarati u petak u glavnim gradovima (Moskvi i Kijevu). Ovo su dobre vesti za Evropu, Rusiju, Ukrajinu i tržište gasa", rekao je Šefčovič, izveštava agencija Tas s a prenosi Tanjug.

Preliminarni sporazum Rusije, Ukrajine i EU koji je juče postignut u Berlinu stvara uslove za nastavak tranzita ruskog gasa preko Ukrajine od 1. januara 2020. godine.

Predstavnik EK, na koga se poziva Sputnjik je naglasio da Brisel očekuje da uskoro bude formalizovan sporazum.

„Evropska komisija očekuje da sporazum bude potpisan što pre“, naveo je predstavnik Evropske komisije.

Neimenovani izvor iz ruske delegacije, koji takođe učestvuje u pregovorima sa Ukrajinom, rekao je da bi ruski „Gasprom“ mogao da plati ukrajinskom „Naftogasu” približno tri milijarde dolara - prema odluci Arbitražnog suda u Stokholmu. Kako je rekao, to može da postane deo paketa ugovora sa Ukrajinom.

U „Gaspromu“ su izjavili da ovo nisu tehnički pregovori, već da se oni održavaju na visokom nivou, a rusku stranu predvodi šef „Gasproma“ Aleksej Miler.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je istakao da bi pregovarači trebali da se dogovore o „detaljnom protokolu“.

Jedna od tema o kojoj se pregovara svakako je i količina gasa koji bi se iz Rusije ukrajinskim cevovodima transportovao ubuduće u Europu. Dok su Ukrajina i EU insistirale na budućem transport od najmanje 60 milijardi kubnih metara gasa godišnje Gasprom je isticao da sve zavisi od ekonomskim uslova.

Radi se, naime, o tome da mnogi stručnjaci procenjuju da će, nakon što Severni tok 2 i Turski tok dostignu pun kapacitet, ukrajinskim gasovodima ići iz Rusije 30 do 40 milijardi kubnih metara gasa. Zato je tokom pregovora tema bila postepeno smanjenje količina: u prvoj godini 50, drugoj 40, a trećoj i dalje 30 milijardi kubnih metara.

Navodno, takav scenario je otvorio put kompromisu: da Gasprom više ne insistira na zaključivanju jednogodišnjeg ili dvogodišnjeg ugovora, a Ukrajina da više ne traži desetgodišnji ugovor, javile su Ria Novosti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...