Sve veća proizvodnja gasa iz polja Šah Deniz

BM

Azerbejdžan je ove godine za četvrtinu povećao proizvodnju gasa u svom najvećem nalazištu - Šah Deniz.

Azerbejdžan je povećao izvoz gasa iz svog najvećeg polja Šah Deniz, iz koga snabdeva kaspijskim gasom evropska tržišta.

Izvoz azerbejdžanskog gasa iz polja Šah Deniz u periodu januar - novembar ove godine iznosio je 9.361.200.000 kubika, što je za 25,4 procenata više u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Državni odbor za statistiku lokalnim medijima a prenosi Azernews.

Gas za izvoz sa polja Šah Deniz je, inače, činio 38,2 odsto celokupnog transportovanog gasa gasovodima u ovom period. Prema statističkim podacima, gasovodi Azerbejdžana su u od januara do novembra 2019. godine prevezli ukupno 24.534.300.000 kubnih metara gasa (što je povećanje za 17,3 procenta).

Tokom 2018. godini izvoz azerbejdžanskog gasa iz Šah Deniza iznosio je 8,387 milijardi kubnih metara gasa.

Gasno polje Šah Deniz najveće je nalazište prirodnog gasa u Azerbejdžanu. Nalazi se u Južnom Kaspijskom moru, uz obalu Azerbejdžana, oko 70 kilometara (43 milje) jugoistočno od Bakua, na dubini od 600 metara. Polje se prostire na oko 860 kvadratnih kilometara. Samo ležište zauzima oko 140 kvadratnih kilometara, a rezervoar je po veličini i obliku sličan ostrvu Menhetn.

Ugovor o razvoju polja Šah Deniz potpisan je u Bakuu 4. juna 1996. Sporazum o podeli proizvodnje ratifikovan je 17. oktobra 1996. Polje se smatra osnivačkom vezom za Južni gasni koridor, s ciljem da se dovedu dodatne i alternativne količine prirodnog gasa u zemlje članice EU.

Trenutno se proizvodnja gasa iz polja Šah Deniz vrši iz platforme Alfa u sklopu faze 1 a sa platforme Bravo u sklopu faze 2.

Faza Šah Deniz 2 je ogroman projekat, koji će davati dodatnih 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Šah Deniz 1 daje oko 10 milijardi kubnih metara godišnje.

Otkriće džinovskog polja Šah Deniz i uspešna primena projekta učinili su Azerbejdžan državom koja može da izvozi velike količine prirodnog gasa u svet.

Akcionari projekta su: BP (operator, 28,8 %), Petronas (15,5 %), SOCAR (16,7 %), LUKOIL (10 %), NICO (10 p%) i TPAO (19 %).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...