OPEK i Rusija dogovorili novo smanjenje proizvodnje nafte

M.L.

OPEK i njeni saveznici nastaviće i naredne godine s koordinisanim smanjenjem proizvodnje nafte, započetim 2017. godine kako bi sprečili pojeftinjenje nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) se sa Rusijom i zemljama koje nisu članice organizacije - takozvani OPEK plus dogovorili su dodatno smanjenje proizvodnje nafte u prvom kvartalu 2020. godine za dodatnih 500.000 barela dnevno, javlja Rojters podsećajući da je cilj dogovora da se spreči pojeftinjenje nafte i ograniče prekomerne isporuke “crnog zlata” na tržište.

Obaveza Rusije je da proizvodnju nafte u okviru sporazuma s OPEK plus u prvom kvartalu 2020. godine smanji za 300.000 barela dnevno, umesto dosadašnje kvote od 228.000 barela na dan, rekao je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, prenosi Sputnjik.

„Došli smo do zaključka da je u periodu pada potražnje u prvom kvartalu za uspostavljanje ravnoteže na tržištu isplativo da se dodatno smanji proizvodnja (u obimu od 500.000 barela dnevno). Zbog toga to, prirodno, važi za sve zemlje. Što se tiče Rusije, iz te cifre dodatno smanjenje će u prvom kvartalu biti 70.000 barela dnevno, odnosno naša kvota će biti 300.000 barela dnevno u prvom kvartalu“, rekao je Novak.

Saudijski ministar energetike Abdelaziz bin Salman je izjavio ida će njegova zemlja dobrovoljno dodatno doprineti sa smanjivanjem produkcije za 482.000 barela dnevno (sadašnja kvota je 332.000 barela).

Očekivani nivo dnevne proizvodnje nafte u Rusiji sada je oko 11 miliona barela, a u Saudijskoj Arabiji oko 10 miliona barela.

Dnevna kvota za zemlje-članice OPEK-a je, prema novom dogovoru, 350.000 barela, dok je za zemlje koje nisu članice organizacije 150.000 barela.

OPEK i saveznici su se još prošle godine, u decembru, dogovorili o snižavanju isporuka nafte za oko 1,2 miliona barela dnevno. To je dogovoreno za prvo polugodište, a potom je dogovor produžen za do kraja marta iduće godine.

Posle današnjeg dogovora ukupno ograničenje treba da iznosi 2,1 miliona barela dnevno.

Važenje proširenog sporazuma je, međutim, nešto kraće nego što su se zalagali neki članovi kartela, koji su planirali da traje do kraja ili bar polovine iduće godine. Naredni sastanak OPEK zakazan je za 5. i 6. mart iduće godine, a Salman je danas izrazio i uverenje da će se saradnja članica nastaviti i dalje.

OPEK i saveznici su koordinisano snižavanje eksploatacije nafte počeli 2017. kako bi sprečili nagli pada cena posle porasta proizvodnje nafte u SAD.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...