Gas iz Afrodite do evropskih potrošača preko Egipta

M.L.

Kipar je dao koncesiju na eksploataciju prirodnog gasa u podmorskom nalazištu Afrodita, čije se reserve procenjuju na 116 milijarde kubnih metara.

Kiparska vlada potpisala je danas 25-ogodišnji ugovor o koncesiji za eksploataciji gasa iz nalazišta Afrodita, koje je otkriveno 2011. godine u moru nedaleko od ovog ostrva. Taj gas će, kako javlja Rojters, zajedno eksploatisati britansko-holandska kompanije Rojal Dač Šel (Royal Dutch Shell), izraelska grupa Delek i američka kompanija Nobl Enerdži (Noble Enenrgy).

Procenjuje se da u ovom ležištu ima oko 4,1 bilion stopa odnosno 116 milijardi kubnih metara prirodnog gasa. Eksplotacija, prema izvorima iz Nikozije, treba da počne 2025. godine, a Kipru će koncesija donositi godišnje 520 miliona dolara.

gas

Gas iz Afrodite će se podmorskim gasovodom transportovati do egipatskog grada Idku, odakle će se u tečnom obliku isporučivati kupcima na međunarodnim tržištima, pre svega u Evropi. Ugovor o tome Kipar i Egipat su potpisali prošle godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...