Danska odobrila gradnju Severnog toka 2

BM

Danska je izdala dozvolu za izgradnju „Severnog toka 2“u svojim teritorijalnim vodama, navodi se u saopštenju danske Agencije za energetiku.

„Danska energetska agencija izdala je kompaniji ’Nord strim 2‘ odobrenje za izgradnju dela gasovoda ’Severni tok 2‘ u kopnenom pojasu Danske, jugoistočno od Boriholma u Baltičkom moru“, navodi se u saopštenju danske Agencije za energetiku uz konstataciju daj e to urađeno „na osnovu konsultacija i neposrednog dijaloga sa relevantnim danskim vlastima“ pišu svetske agencije.

Danska agencija za energetiku je procenila da je, sa aspekta životne sredine i pitanja bezbednosti, najpovoljnija ruta na jugoistoku za koju je data dozvola", navodi se u saopštenju agencije. Danska je sada u obavezi da "dozvoli izgradnju tranzitnih cevovoda... i ako je potrebno, da odredi trasu na kojoj bi cevi trebalo da se polažu", navodi agencija.

„Severni tok 2“ je praktično izgrađen (2.100 kilometara), planirano je da njegova eksploatacija počne krajem 2019. godine, podseća Sputnjik.

Šef „Gasproma“ Aleksej Miler je prognozirao da će za izgradnju dela gasovoda kroz danske vode (147 kilometara) biti potrebno pet nedelja.

Vest je stigla u trenutku kada SAD nastavljaju sa pokušajima da uvedu ograničavajuće sankcije ruskom projektu.

Podsetimo, ranije se republikanac Endi Bar obratio Kongresu sa molbom da uvede nove ograničavajuće mere.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...