Akcije saudijskog Aramka konačno na berzi

M.L.

Aramko, saudijski naftni gigant bi mogao postati najskuplja kompanija na svetu, s čijim se akcijama trguje. Cena akcija biće saopštena 17.novembra. Vrednost na berzi bi moga dostići čak dva biliona dolara.

Saudijska naftna kompanija Saudi Aramko (Aramco) namerava da 3.novembra - u narednu nedelju, pokrene dugo pripremanu primarnu emisiju akcija koja bi, kako javlja Rojters, mogla da ovu firme načini najskupljom na berzama.

Kompanija je u reagovanju na ovu informaciju istakla da „neće komentarisati spekulacije” ali je dodala da je „spremna za za primarnu ponudu akciju”, kao i da će „o terminu odlučiti akcionari”.

Televizija Al Arabija je ovim povodom, pozivajući se na neimenovane izbore, javila da će upis akcija za investitore početi 4.decembra. Pre toga, 17.novembra biće saopštene cene akcija, a trgovina njima počeće 11.decembra. Interesentima će biti ponuđen po jedan do dva posto akcija.

O ponudi akcija Saudi Aramko priča se već nekoliko godina i nestrpljivo je očekivana u poslovnom svetu. Aramko je, inače, najveći svetski proizvođač nafte (10 odsto svetske produkcije). Prema preliminarnim informacijama vrednost Aramka na bezi bi mogla dostići čak dva biliona dolara.

U prvoj polovini ove godine čist profit Aramka je, zbog pada cena nafte, pao za 12 odsto, na 46,9 milijarde dolara, ali je zadržana pozicija najprofitabilnije firme na svetu. Uprkos dogovorima u OPEC-u o snižavanju produkcije, ova firma je u prvom polugodištu održavala proizvodnju od oko 10 miliona barela dnevno, koliko je iznosila i lane.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...