Rešena gasna kriza u BiH

Posle jučerašnjih višesatnih pregovora predstavnika BH-Gasa i Gas prometa jutros je u Zvorniku odvrnut ventil i nove isporuke gasa već idu ka Sarajevu.

Maratonski razgovori u zgradi Vlade FBiH sinoć su rezultirali potpisivanjem novog ugovora za nesmetan transport gasa iz Srbije preko Zvornika do Sarajeva. Ventil je odvrnut već jutros, potvrdio je za Klix.ba direktor Gas prometa Milomir Draganić.

"Ventil je odvrnut, gas je pušten i više nema nikakvih problema. Razgovori su bili teški i maratonski, ali je na kraju sve dobro", rekao je Draganić.

Direktor Gas prometa Milomir Draganić rekao je juče Srni da je problem nastao zbog toga što BH-Gas nije obnovio ugovor o transportu gasa za narednu godinu, zbog čega je bio obustavljen protok gasa

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić je nakon sedam sati pregovora rekao da je postignuto ono o čemu je odavno pregovarano.

"Samo ćemo nastaviti raditi po nekim novim uslovima i ugovorima. Gasa ima, kao što ga je bilo do ove minute", rekao je direktor BH-Gasa.

Direktor Gas prometa sa Pala Milomir Draganić izjavio je Srni da je deblokiran protok gasa prema Sarajevu, dodajući da je potpisan ugovor sa predstavnicima BH-Gasa koji će biti na snazi najmanje godinu dana.

Draganić je istakao da je bilo neophodno napraviti ugovor o transportu gasa kroz Republiku Srpsku, što je druga strana odbijala do posljednjeg trenutka.

"Ugovorom se podrazumijeva da se plaća transport gasa kroz Republiku Srpsku, ništa više nije sporno", istakao je Draganić podsećajući da je postojao dugoročni ugovor između Srbijagasa i federalne strane, koji je Gas promet, kako tvrdi, poštovao.

"Njime se predviđalo da transport gasa do Zvornika obavalja Srbijagas, a oni su nama plaćali transport. Taj ugovor je istekao i onda je svako za svoju dionicu naplaćivao transport", objašnjava Draganić.

Osim direktora Gas prometa Milomira Draganića i BH-Gasa Jasmina Salkića sastanku koji je održan juče prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić te pomoćnik ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Milenko Todorović.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...