Saudi Aramco kao feniks

BM

Krajem septembra potpuna normalizacija proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji, gde je posle subotnjeg napada dronovima na postrojenja Saudi Aramcoa bila prepolovljena, najavio sinoć Abdulaziz bin Salman, saudijski ministar energetike. (foto: EFA-EPE)

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman izjavio je u utorak uveče da će se proizvodnja nafte u njegovoj zemlji normalizirati krajem septembra, pošto je u subotu bila prepolovljena zbog napada na naftna postrojenja.

"Imam dobre vijesti za vas (...) snabdevanje međunarodnih tržišta naftom vratilo se na nivo na kojem je bilo pre napada", rekao je ministar na konferenciji za novinare u Džedi, prenosi Klix.ba informaciju iz ARAB News.

"U zadnja dva dana smo obnovili polovinu izgubljene proizvodnje", dodao je, najavivši da će se saudijska proizvodnja potpuno normalizirati krajem septembra.

Princ je rekao da će Saudijska Arabija zadržati svoju ulogu sigurnog dobavljača globalnih naftnih tržišta. Dodao je da Kraljevina, vodeći svjetski izvoznik nafte, mora poduzeti stroge mjere kako bi spriječila dalje napade.

"Gde biste pronašli kompaniju na celom ovom svetu koja je prošla kroz tako razorni napad i izašla poput feniksa?"

Napadi u postrojenju za preradu Abqaiq i naftno polje Khurais prepolovili su proizvodnju Kraljevine i zaustavili oko pet posto svjetske proizvodnje nafte.

Kraljevina će dostići 11 miliona barela dnevno (bpd) kapaciteta do kraja septembra i 12 miliona bpd do kraja oktobra, najavio je princ Abdulaziz.

Iako su Sjedinjene Države optužile Iran za napade, princ je rekao da Rijad ne zna ko stoji iza subotnjih napada na saudijska naftna postrojenja za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici.

Rekao je da Rijad - koji je počeo istragu i pozvao međunarodne stručnjake da joj se priključe - radi na prikupljanju 'dokaza u skladu s međunarodnim standardima'.

Uprkos subotnjim napadima, rad saudijske superkompanije Saudi Aramco 'nastavlja se po planu' rekao je predsjednik njegova upravnog odbora Jassir al - Rumajan.

"Nećemo ni sa čim stati", rekao je na istoj konferenciji.

Saudijska Arabija je prije napada proizvodila 9,9 miliona barela na dan, od čega je izvozila 7 miliona, uglavnom u azijske zemlje.

Saudijska proizvodnja je zbog napada pala na 5,7 miliona barela na dan, što je oko 6 % svetskog snabdijevanja naftom.

Kako navodi saudijska novinska agencija (SPA) u septembru neće doći do pada izvoza iz Kraljevine, što znači da napad na naftna postrojenjan neće uticati na prihod, ni u ovom ni sledeći mesec.

Princ Abdul Aziz bin Salman objasnio je da Aramco posluje na komercijalnoj osnovi, a da je država regulator.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...