Otklonjene pravne prepreke za gradnju Turskog toka u Bugarskoj

J.P.

Bugarska konačno i zvanično može da otpočne sa izgradnjom gasovoda „Turski tok“, jer Vrhovni upravni sud nije uvažio žalbu konzorcijuma „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj“. Gasovod od turske do srpske granice gradiće saudijski konzorcijum „Arkad”.

Tročlano veće Vrhovnog upravnog suda je obustavilo postupak u premetu protiv odluke Komisije za zaštitu konkurencije o izboru izvođača projekta izgradnje gasovoda „Turski tok“ kroz teritoriju Bugarske. Time sud dozvoljava izgradnju gasovoda kroz teritoriju zemlje. Iz suda su precizirali da sud nije uvažio žalbu konzorcijuma „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj“ i da neće razmatrati njihovu žalbu.

Odluka suda potvrđuje odluku Komisije za zaštitu konkurencije da će „Turski tok“ kroz bugarsku teritoriju graditi saudijski konzorcijum „Arkad”.

Bugarski mediji izveštavaju da je time rešen spor između ova dva konzorcijuma oko podele učešća u izgradnji gasovoda od turske do granice Bugarske sa Srbijom.

Podsetimo, prvesntveno je za izvođača radova na izgradnji 474 kilometara cevovoda izabran „Arkad“, ali ga je onda operater „Bulgartransgas“ odstranio iz realizacije projekta zbog navodno kasno podnetih dokumenata i izabrao „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj“ za novog izvođača radova.

Komisija za zaštitu konkurencije odlučila je da je to rešenje neosnovano, kao i da „Arkad“ ostane izvođač.

Kompanija „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj“ je potom osporio tu odluku, iako je sam „Bulgartransgas“ računao na brzo rešavanje situacije kako bi se počelo sa postavljanjem cevi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...