Sudbina Turskog toka u Bugarskoj biće jasnija 5. septembra

J.P.

Nakon što su ga politički protivnici u Bugarskoj optužili da vlada na čijem je čelu oteže sa izgradnjom „Turskog toka” premijer Bojko Borisov je najavio za 5. septembar potpisivanje ugovora o ovom gasovodu. Ostaje da se vidi da li to znači da će uskoro otpočeti izgradnja „Turskog toka” kroz ovu zemlju.
(foto: trasa Turskog toka kroz Bugarsku)

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je u nedelju da se očekuje potpisivanje ugovora o gasovodu od Turske preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Austrije 5. septembra, piše bugarski portal Novinite.

Borisov je precizirao rekao da trenutno radi na ovom veoma važnom energetskom projektu, koji će osigurati diverzifikaciju snabdijevanja prirodnim gasom.

Bugarski premijer je, takođe, istakao da će po izgradnji gasovoda ka Grčkom i Bugarska obezbediti stopostotnu diverzifikaciju u snabdevanju priridnim gasom.

Ova izjava Borisova odgovor je na optužbe bugarskih opozicionih političara koji su prošle nedelje aktuelnu vlast u Bugarskoj optužili da namerno odlaže izgradnju „Turskog toka“.

Rumen Petkov, predsednik partije „Alternativa za bugarski preporod“izjavio je proišle nedelje da Vlada Bugarske svesno odugovlači početak izgradnje deonice gasovoda „Turski tok“ na teritoriji te zemlje.

Kako se ranije očekivalo, eksploatacija bugarske deonice gasovoda trebalo je krene početkom sledeće godine. Izgradnjom cevovoda trebalo je prvobitno da se bavi konzorcijum „Arkad“, ali je u maju operater „Bulgartransgaz“ izabrao drugog izvođača. Posle žalbe „Arkada“, sud je odlučio da konzorcijum ostane izvođač radova, ali „Bulgartransgaz“ osporava tu odluku.

Petkov smatra da je upravo Vlada Bugarske odgovorna za odugovlačenje realizacije projecta, prenosi Sputnjik.

„Vlada Bojka Borisova je osnovni faktor zbog kog cev „Turskog toka” još nije postavljena i zbog kog se procedura odugovlači“, rekao je Petkov komentarišući „da Bugarska na taj način ispunjava ulogu obarača na pištolju koji je usmeren ka Rusiji, kako bi je prinudio da sa Ukrajinom pregovara o tranzitu gasa ka Evropi”.

„Bugarska Vlada to radi potpuno svesno“, smatra Petkov.

Zanimljivo je da Borisov nije otkrio kada će gradnja bugarske deonice gasovoda „Turski tok” biti započeta, odnosno, kada će biti završena jer, da podsetimo, Gasprom je vlastima u Sofiji poslao zvanično obaveštenje da će krajem ove godine obustaviti isporuke gasa „Transbalkanskim gasovodom“ koji prolazi kroz Ukrajinu i Bugarsku ka Turskoj. Time će, zapravo, biti obustavljena i isporuka ruskog gasa Bugarskoj. Dakle, bugarska zavrtanjem cevi „Transbalkanskog gasovoda“ ne ostaje samo bez prihoda od tranzita ka Turskoj (od tog tranzita Bugarska je očekivala da dobije više od 700 miliona evra do 2030. godine, piše Bugarski radio) već i bez gasa.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...