Inspekcija kontroliše izgradnju LNG terminala u Hrvatskoj

BM

Posle prijave opštine Omišalj počeo je inspekcijski nadzor gradilišta LNG terminal na Krku. Glavna zamerke opštine je da se pristan za ovaj LNG terminal u Hrvatskoj izvodi na pilonima a ne kesonima, piše Energetika-net.

Iz Državnog inspektorata Hrvatske isaopštili su utorak da je građevinska inspekcija počela inspekcijski nadzor u vezi s građenjem prihvatnog terminala za utečnjeni prirodni gas (LNG) u Omišlju posle prijema prve prijave Opšine Omišalj (22. jula) i da je nadzor građevinske inspekcije u toku, piše Energetika-net.

Opšinska uprava, naime, smatra da se radovi obavljaju protivno građevinskoj dozvoli i projektu koja u gradnji pristana za FSRU terminal podrazumijeva gradnju na masivnim betonskim kesonima, a ne na pilonima (kako se gradi), jer je to puno sigurnije s obzirom da je reč o seizmički aktivnom području.

Opšina: Gradi se protivno dozvolama

Općina je svoju prvu prijavu inspektoratu podnela 22. jula, ali nadzor do sada nije sproveden, pa je prijava ponovljena, a radovi su nastavljeni. Radove obavljaju Pomgrad, GP Krk i STS Integrirani servisi. Iz Opštine Omišalj u sredu ujutru su ponovno ocenili da se plutajući LNG terminal u Omišlju ne gradi u skladu sa izdatim dozvolama, projektnoj dokumentaciji i studiji utjicaja na okolinu, ističući da je ta opšina u vezi s izgradnjom tog terminala uputila merodavnima nekoliko prijava i predstavki. Iz te opšine Državnom inspektoratu upućena je i prijava o nepostupanju riječkog Područnog ureda Državnog inspektorata, odnosno građevinske inspekcije jer, prema saznanjima opšine, nisu ni počeli inspekcijski nadzor.

Prijave

Firmama, koje obavljaju poslove nadzora nad izgradnjom prihvatnog terminala za utečnjeni prirodni gas, upućen je zahtev za obustavljanje radova zbog građenja terminala protivno građevinskoj dozvoli i Zakonu o gradnji. Podnesena je i prijava inspekciji rada, o nepoštivanju Zakona o zaštiti na radu, kao i prijava Državnom tužilaštvu o, kako se navodi, o saznanjima o mogućim kaznenim delima pri realizaciji projekta izgradnje prihvatnog terminala za utečnjeni prirodni gas u Omišlju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...