Saudi Aramco izlazi na berzu?

Jutarnji list

Saudi Aramco, najveća svetska naftna kompanija i verovatno najprofitabilnija velika kompanija na svetu, ipak bi mogla izaći na berzu sledeće godine, procena je analitičara nakon što je Aramco objavio polugodišnje rezultate svog poslovanja.

Iako se u izveštaju planovi o javnoj ponudi deonica kompanije ne spominju, mnogi finansijski stručnjaci i analitičari berze procenjuju da iskazani rezultati sugerišu da se Saudijci zaista pripremaju za izlazak na berzu.

Dižu profit

Tu mogućnost je pre otprilike dve godine najavio saudijski princ Muhamed bin Salman u sklopu svog ambicioznog plana za transformaciju ekonomije Saudijske Arabije i smanjenje zavisnosti od prihoda od prodaje nafte. Princ, poznat i po akronimu MBS, tada je najavio da će biti prodato pet odsto kompanije, a prikupljeni novac uložen u razvoj novih tehnologija i industrija u Saudijskoj Arabiji. Takva operacija, ako bi bila izvedena preko berze, značila bi i uvođenje transparentnosti u poslovnom izveštavanju inače notorno zatvorene i tajnovite kompanije. Iako je u međuvremenu taj plan iz političkih razloga zamrznut na neodređeni rok, Aramco je počeo da objavljuje redovne izveštaje o poslovanju, što se može smatrati svojevrsnom pripremom za izlazak na berzu.

S druge strane, rezultati za prvih šest meseci ukazuju na ozbiljne napore koje kompanija ulaže u povećanje profitabilnosti, što je takođe karakteristika kompanija koje planiraju da u doglednom roku izađu na tržište kapitala. U prvih pola godine Saudi Aramco je zabeležio profit od 46,9 milijardi američkih dolara, što je nešto niže nego u istom periodu lane. Ipak, taj minus znatno je niži od očekivanog. Saudi Aramco je lane ostvario 355,9 milijardi dolara ukupnih prihoda te dobit od 111 milijardi. Poređenja radi, američki Apple, kompanija s najvišom tržišnom kapitalizacijom na svetu, lane je zabeležila profit od oko 50 milijardi dolara. Kako je Apple postao prva svetska kompanija s tržišnom kapitalizacijom većom od hiljadu milijardi dolara, očekuje se da bi Saudi Aramco, ako izađe na berzu, verovatno dostigao valuaciju od dve hiljade milijardi.

Razgrabljene obveznice

Interes ulagača sigurno bi bio značajan, korporativne obveznice koje je kompanija prvi put izdala prošle godine zabeležile su rekordan interes ulagača. Još jedan indikator saudijskih planova da deonice Aramca prodaju na tržištu jeste i činjenica da je krajem marta kompanija preuzela većinski udeo u nacionalnoj petrohemijskoj kompaniji SABIC, a nedavno su objavili i interes za preuzimanje 20-postotnog udela u indijskom naftno-industrijskom konglomeratu Reliance, čiji je vlasnik najbogatiji Indijac i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, Mukesh Ambani.

Zbog toga je jasno da Saudi Aramco ima ambicije da igra ulogu konsolidatora u svetskoj naftnoj industriji, a tu poslovnu strategiju relativno jednostavno može da finansira kapitalom prikupljenim prodajom vlastitih deonica na berzi.

Da li se zaista priprema najvrednija javna ponuda deonica u istoriji, saznaćemo verovatno do kraja godine.

Marko Biočina

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...