Neto dobit NIS-a u drugom kvartalu godine 3,1 milijardu dinara

BM

Neto dobit NIS-a u drugom kvartalu 2019. godine iznosila je 3,1 milijardu dinara, što je 19 puta više u odnosu na prvi kvartal tekuće godine. U strateške projekte uloženo je 18,4 milijarde dinara, što je sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

U drugom kvartalu 2019. godine neto dobit NIS-a iznosila je 3,1 milijardu dinara, što je 19 puta više u odnosu na prvi kvartal tekuće godine. Ukupna ostvarena neto dobit za prvih šest meseci 2019. godine iznosila je 3,2 milijarde dinara, pokazuju rezultati poslovanja NIS Grupe u prvom polugodištu 2019. ogdine.

Pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 15,9 milijardi dinara. Obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda u prvom polugodištu 2019. godine iznose 79,8 milijardi dinar, saopšteno je iz NIS-a.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, ukupna proizvodnja nafte i gasa iznosi 641.000 uslovnih tona, što je rezultat iznad planiranog. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je ukupno 1,2 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, dok ukupan obim prometa naftnih derivata u prvom polugodištu iznosi 1,5 miliona tona. Istovremeno su značajno poboljšani rezultati u oblasti HSE-a (Health, Safety, Environment) pa je tako Indikator povreda sa izgubljenim danima (pokazatelj LTIF) umanjen 24 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Nastavak procesa modernizacije i realizacija strateških projekata bili su prioritet NIS grupe u prvom polugodištu 2019. godine. U tom periodu realizovan je obiman investicioni program tokom kog je uloženo 18,4 milijarde dinara, što je sedam odsto više u odnosu na investicije iz istog perioda prošle godine.

Najviše sredstava uloženo je u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u izgradnju postrojenja Duboka prerada, koji predstavlja ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte Pančevo. Takođe, u toku ovog izveštajnog perioda, u Pančevu je započela izgradnja Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, projekta koji NIS realizuje u partnerstvu sa „Gasprom energoholdingom“.

Ostajući posvećen uvođenju savremenih tehnologija u svoje poslovanje, NIS je, takođe, u prvom polugodištu 2019. godine na tržište Srbije uveo potpuno novi format benzinskih stanica - na autoputu Beograd-Niš u maju je otvorena nova GAZPROM benzinska stanica, prva u ovom delu Evrope opremljena vrhunskom digitalnom tehnologijom. U ovom periodu zabeležen je rast maloprodaje u Srbiji od pet odsto u odnosu na prvo polugodište 2018. godine, dok je promet u inoaktivama povećan za devet procenata. U segmentu istraživanja i proizvodnje pušteno je u rad 20 bušotina i izvedeno 654 km2 3D seizmike na istražnom prostoru Ada u Srbiji.

NIS je nastavio i sa doslednom dividendnom politikom. Tako je Skupština akcionara kompanije usvojila odluku da se na ime dividende isplati 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti. Akcionarima će biti isplaćeno 6,5 milijardi dinara.

Finansijski rezultati NIS grupe u ovom periodu bili su pod uticajem makroekonomskih faktora, negatavnih kursnih razlika kao i veće amortizacije. Prosečna cena nafte tipa Brent u izveštajnom periodu bila je oko 66 dolara, što je šest procenata manje u odnosu na prosečnu cenu iz prvog polugodišta prošle godine. Pored toga, u ovom periodu kompanija NIS je u Rafineriji nafte Pančevo sprovela najkompleksniji planski remont u istoriji prerađivačkih postrojenja NIS-a. U remontne radove uloženo je 2,4 milijarde dinara. Pored planskog kapitalnog remonta, istovremeno je sproveden i niz dodatnih poslova na povezivanju postojećih rafinerijskih pogona sa novim postrojenjima Duboke prerade, ključnog projekta druge faze programa modernizacije Rafinerije.

„Uspešna realizacija strateških projekata i nastavak modernizacije naši su prioriteti u ovoj godini. Na ovaj način postavljamo čvrste temelje za dalji razvoj NIS-a u uslovima oštre konkurencije na regionalnom tržištu. Istovremeno ćemo ostati posvećeni daljem unapređenju finansijskih rezultata i poboljšanju operativnih pokazatelja u svim segmentima biznisa. Pored toga, naši neopozivi prioriteti ostaju i bezbednost na radu i unapređenje zaštite životne sredine, kao osnove održivog razvoja za NIS i naše brige o ljudima i zajednici u kojoj poslujemo“, izjavio je ovim povodom Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

NIS je nastavio da doprinosi razvoju zajednice u kojoj posluje, pa je u okviru konkursa „Zajednici zajedno 2019“ izabrano 20 projekata podrške zdravstvenim ustanovama širom Srbije čime će NIS u domaće zdravstvo uložiti 116,5 miliona dinara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...