Aleksandar Novak: Turski tok će proći kroz Bugarsku

Jelica Putniković

Turski tok će proći kroz Bugarsku a ne kroz Grčku, izjavio je danas ruski minister energetike Aleksandar Novak u Turskoj, precizirajući da će trase u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj biti puštane u etapama.

Drugi krak gasovoda „Turski tok“ neće proći kroz Grčku, nego kroz Bugarsku, izjavio je danas novinarima ministar energetike Rusije Aleksandar Novak u kuloarima zasedanja rusko-turske međuvladine komisije u Antaliji, piše Bugarski radio.

Novak je izjavio, takođe, da će eksploatacija gasovod koji će preko Crnog mora povezati Rusiju i Tursku startovati 1. januara 2020. godine.

„Račvanje prema Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj planira se da bude pušteno u rad u etapama“, kazao je Novak precizirajući da „očekuje da će prve isporuke gasa stići u Bugarsku još 2020. godine“.

Kapacitet druge cevi gadovoda Turski tok, kojom će biti transportovan gas namenjen evropskim potrošačima, počev od Bugarske je 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

turski-tok

Ova izjava ruskog ministra energetike svakako je ohrabrujuća za balkanske potrošače ruskog gasa jer, kao što je poznato, sve je izvesnije da će Gasprom kroz Ukrajinu (sa kojom im ističe ugovor o tranzitu ovog energenta ka evropskim potrošačima) nastaviti da transportuje mnogo manje količine gasa – neki smatraju da su Rusi spremni da nastave tranzit tek simboličnih količina u odnosu na ranije – tako da je balkanska gasna ruta za ruski gas od strateškog značaja – pre svega za Srbiju.

Srbija, doduše, ima sa Gaspromom dugogodišnji ugovor o snabdevanju gasom, koji ističe 2022. godine, što znači da se naredne zime ne treba plašiti da će potrošači u Srbiji ostati bez ruskog gasa. Ako ne kroz Ukrajinu Gasprom će ga u Srbiju dostaviti iz drugih pravaca snabdevanja, pa makar to bilo i iz gasovoda severni tok 1.

Ipak, to ne znači da je nebitno kada će konačno u Bugarskoj startovati gradnja Turskog toka. Pogotovo što su čak i neki ruski analitičari skeptični da će Bugari početi s gradnjom pre 2020. godine, piše Sputnjik.

„Izgradnja Turskog toka‘na teritoriji Bugarske sigurno neće početi početkom 2020. godine, pošto se veštački odlaže realizacija projekta“, izjavio je ekspert Centra za istraživanje demokratije Martin Vladimirov, komentarišući odluku Vrhovnog suda Bugarske da zabrani Bulgartransgazu da zaključi dogovor sa drugoplasiranim učsnikom na tenderu - ruskim konzorcijumom Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj, a za kojeg se Bulgartransgas odlučio kada prvoplasirani konzorcijum Arkad nije dostavio potrebnu dokumentaciju u zadatom roku.

Viši upravni sud (VUS) odlučio je 15. jula da Bulgartransgas opet da italijansko-saudijskom konzorcijumu Arkad izvođenje radova na izgradnji gasovoda Turski tok kroz Bugarsku.

Ali, i bugarska Komisija za zaštitu konkurencije je, sa svoje strane, odlučila da se izvođenje radova u okviru javne nabavke mora ipak dati Arkadu, prvoplasiranom učesniku na tenderu za izgradnju bugarske deonice Turskog toka.

Naime, Arkad, koji je suspendovan, zato što dva puta nije dostavio potpunu dokumentaciju u zadatom roku, podneo je tužbu, jer se smatra oštećenim.

Martin Vladimirov, inače, smatra da je reč o manervu EU i SAD koji ovim veštačkimm usporavanjem gradnje gasovoda u Bugarskoj,pokušavaju da onemogući prekid tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu.

„Ovaj projekat se usporava veštački pošto Rusija i Gasprom nemaju rešenje povodom početka realnog tranzita u jugoistočnu Evropu nakon 2020. godine“, izjavio je ekspert.

I u Bulgartransgasu tvrde da je projekat od posebnog državnog i društvenog interesa i da će njegovo odugovlačenje naneti značajnu štetu, čiji negativni učinci će teško moći da se poprave.

Ova bugarska predomišljanja moraće, svakako, da se završe što pre.

Srbiji, koja računa na gas iz Bugarske današnja izjava ruskog ministra energetike, da će drugi krak Turskog toka ići kroz Bugarsku a ne kroz Grčku svakako puno znači. Gasprom je većinski vlasnik u Gastransu, koji je već zapoeo gradnju drugog kraka Turskog toka u Srbiji, od bugarske do mađarske granice.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...