Brisel odobrio gasno povezivanje BiH i Hrvatske

J.P.

BH-Gas od Generalnog direktorat za politiku susedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR, Brisel) juče je dobio odobrenje za izradu Idejnog projekta i tenderske dokumentacije za gasovod koji će BiH povezati sa Hrvatskom, čime će izbeći zavisnost od ruskog gasa.

Generalni direktorat za politiku susedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR, Brisel) juče je odobrio početak implementacije izrade Idejnog projekta za Južnu interkonekciju BiH – Hrvatska (Zagvozd – Posusje – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar), saopšteno je iz BH-Gasa.

Iz ove kompanije objašnjavaju da se odobrenje odnosi na izradu Idejnog projekta i tenderske dokumentacije po pravilima EBRD-a, koji je dodeljen konzorciju Mott MacDonald u okviru CONNECTA projekta.

Projekat će biti realizovan na bazi dodeljenih grant sredstava u vrednosti od oko jednog miliona evra. Na bazi izrade ove dokumentacije, za koju se očekuje da će biti okončana u III kvartalu 2020. godine BH-Gas će započeti proceduru pribavljanja urbanističke saglasnosti, čime će se izjednačiti nivo dokumentacije koju je već izradila hrvatska kompanija Plinacro, i koja je za svoju deonicu konekcije prema BiH već 2018. godine izdejstvovala lokacijsku, odnosno urbanističku saglasnost.

BiH-gasovod

Protivteža ruskom gasu

“BH-Gas je sa radošću primio ovu vest o odobrenju projekta od strane institucija iz Brisela, i time se nesumnjivo pokazuje posvećenost svih učesnika u ovom procesu da BiH obezbedi drugi ulaz prirodnog gasa u BiH i da time diverzifikuje svoje izvore i pravce snabdevanja, kako bi svi potrošači u FBiH, a i čitavoj BiH imali potrebne količine prirodnog gasa i garantovanu sigurnost snabdjevanja za sadašnje i buduće kupce ovog energenta. Za vreme izrade Idejnog projekta, BH-Gas će uz saglasnost vlasnika, Vlade Federacije BiH aktivno sarađivati sa EBRD-om na obezbjeđenju kreditnih sredstava, kako bi gasovod bio izgrađen 2023./2024. godina”, saopšteno je iz BH-Gasa.

U saopštenju se posebno naglašava da se “BH-Gas nikad neće složiti sa svima onima koji iz nerazumijevanja osporavaju potrebu BiH da ima drugi ulaz prirodnog gasa, jer predmetno odobrenje od DG NEAR-a opet potvrđuje namere institucija i tijela EU o zadovoljenju potreba BiH u energetskom sektoru, te da će na ovaj način i dalje pomagati i usmeravati BiH na njenom evropskom putu”.

Podsjećamo, Južna interkonekcija bi mogla omogućiti priključak na gasovod prema terminalu na Krku, čime bi se otklonila sadašnja potpuna zavisnost Bosne i Hercegovine o Rusiji. Napravila bi se dva ulaza i dva izlaza iz Bosne i Hercegovine, kako bi se smanjio uticaj ruskog gasa, piše portal Klix.ba podsećajući da je reč o gasovodu primarnog voda od Travnika do Hrvatske, dužine 115 kilometara. U pitanju je tzv. linijska infrastruktura i procedura gradnje je slična kao kod gradnje autoputa.

Optimistična prognoza je da bi plinovod mogao biti u funkciji 2023. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...