Ukrajincima stigao prvi tanker sa američkom naftom iz škriljaca

M.L.

U Odesu je u subotu uplovio tanker sa 75.000 tona američke nafte koju je za preradu kupila Ukrtatnafta. Rusija je od 1. jula zabranila izvoz uglja, sirove nafte i naftnih derivata u Ukrajinu.

Tanker "Visdom Venčer" (Wisdom Venture – Pametna Trgovina), koji plovi pod hongkonškom zastavom, stigao je u subotu u ukraijinsku luku Odesu, sa 75.000 tona američke nafte tipa Bakken. To je prva u istoriji isporuka američke nafte Ukrajini.

Naftu je, kako javlja AP, kupila kompanija Ukrtatnafta radi prerade u rafineriji u Kremenčuku, do koje vodi naftovod iz Odese. Naredna isporuka treba da usledi u avgustu. Nafta nosi ime po formaciji (nalazištu) škriljaca Bakken u Severnoj Dakoti.

Pre toga, tačnije u septembru 2017. u Odesu je uplovio tanker "Ocean Ambitious" s tovarom od 62.000 tona energetskog uglja, što je bila prva amerika isporuka uglja ukrajinskim elektranama. Ukrajina ima, inače, velike rezerve mrkog uglja, koje se, međutim, nalaze na istoku zemlje, koji kontrolišu proruski separatisti.

U aprilu ove godine, nekoliko dana pre drugog kruga predsedničikih izbora u Ukrajini, ruski premijer Dimitrij Medvedev je potpisao zabranu izvoza uglja, sirove nafte i naftnih derivata u Ukrajinu. Svaka takva isporuka od prvog jula ove godine moraće da prođe kroz poseban postupak odobravanja. Istovremeno, Rusija je zabranila uvoz proizvoda mašinske, metalopreradjivačke i papirne industrije iz Ukrajine u vrednosti od 250 miliona dolara. To je, kako je obrazloženo, bio odgovor na odluku ukrajinske vlade, kojom je zabranjen uvoz iz Rusije svih proizvoda elektronske i staklarske industrije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...