OPEK nastavlja sa smanjenom proizvodnjom – Umire li naftaški kartel?

J.P.

Desilo se ono što su najavili lideri Rusije i Saudijske Arabije. OPEK je juče dogovorio nastavak smanjivanja proizvodnje „crnog zlata". Iran upozorava: „OPEK umire".

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) dogovorile su se juče da produže sporazuma o smanjenju prozvodnje nafte do marta 2020. godine, izvestio je Rojters poivajući se na tri neimenovana izvora iz naftnog kartela.

Ministri zemalja OPEK-a sastali su se, inače, juče u Beču kako bi raspravaljali o sudbini ovog dogovora a danas će im se pridružiti i ministri zemalja koje nisu članice.

Ovom sastanku prethodio je, međutim, dogovor između Saudijske Arabije i Rusije, koja nije članica OPEK-a o produžetku sporazuma o smanjenju prozvodnje nafte na šta je reagovano iz Irana. Teheran je, naime, upozorio da bi ovakvi pojedinačni dogovori mogli da „ubiju" OPEK, prenosi Sputnjik pisanje RT-a.

„Nemam nikakav problem sa smanjenjem proizvodnje nafte. Glavni izazov za OPEK je unilateralizam“, rekao je iranski ministar za naftu Bidžan Zangene u Beču uoči samita OPEK-a.

Lideri Rusije i Saudijske Arabije sastali su se na marginama samita G20 u Osaki. Nakon toga, Moskva i Rijad su signalizirali da su obe strane spremne da podrže smanjenje proizvodnje sirove nafte za narednih devet meseci.

Iran se, takođe, zalaže za produženje dogovora za šest do devet meseci, ali ministar za naftu navodi da članice OPEK-a pre toga moraju da raspravljaju o toj temi, umesto da o tome razgovaraju dva čoveka izvan OPEK-a.

„Ovo je najveća pretnja za OPEK. Iran neće napustiti OPEK, ali ja verujem da OPEK neće preživeti. Umreće tokom ovih procesa“, rekao je Zangene.

Ovo nije prvi put da je Islamska republika kritikovala druge članice naftonog kartela. Ministar za naftu je i u maju upozorio da je blok na rubu raspada zbog jednostranosti.

Tada je verovatno mislio na Saudijsku Arabiju, jer je naftaška kraljevina saopštila da može da popuni prazninu na tržištu posle američkih sankcija Iranu.

OPEK i drugi veliki proizvođači, predvođeni Rusijom, dogovorili su se u decembru da smanje proizvodnju sirove nafte za 1,2 miliona barela kako bi stabilizovali tržište nafte posle pada cena.

Cena sirove nafte skočila je za trećinu posle toga. Severnomorska nafta „brent" je od početka ove godine poskupela za više od 25 odsto nakon što je Bela kuća pooštrila sankcije članicama OPEK-a, Venecueli i Iranu, što je smanjilo izvoz nafte.

Posle jučerašnjeg dogovora članica OPEK-a danas sledi sastanak sa Rusijom i drugim saveznicima, odnosno grupom poznatom kao OPEC+. Rojters procenjuje da će američki predsednik Donald Tramp zbog usaglašenih stavova OPEL-a biti „besan kao ris".

Dogovor članica OPEK-a će, prema oceni britanske agencije, verovatno izazvati gnev američkog predsednika Donalda Trampa, koji je od Saudijske Arabije, lidera OPEK-a, zatražio da obezbedi više nafte i pomogne obaranju cena ako Rijad želi vojnu podršku SAD u svom sporu sa Iranom.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da se dogovorio sa Saudijskom Arabijom o produženju postojećeg smanjenja proizvodnje od 1,2 miliona barela dnevno ili 1,2 odsto globalne potražnje na period od šest do devet meseci, odnosno do decembra 2019. ili marta 2020. godine.

OPEK i njegovi saveznici pod vođstvom Rusije smanjuju proizvodnju nafte od 2017. godine kako bi sprečili pad cena usled rastuće proizvodnje u Sjedinjenih Državama, koje su pretekle Rusiju i Saudijsku Arabiju i postale najveći svetski proizvođač nafte.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...