Rusija i S. Arabija za produženje sporazuma OPEC

M. L.

O daljoj sudbini ovog dogovora predstvnici kartela OPEC i njegovih saveznika razgovaraće početkom naredne sedmice
(Osaka 28. juna 2019. Ruski predsednik Putin i saudijski princ Salman na sastanku G20 u japanskom gradu Osaki)

Rusija i Saudijska Arabija slažu se da je potrebno da se produži sporazum Organizacije zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i njenih saveznika o ograničavanju isporuka nafte na tržište, za još šest do devet meseci. To je, posle jučerašnjeg sastanka sa saudijskim krunskim princem Muhamedom bin Salmanom na marginama samita G-20 u Osaki, izjavio ruski predsednik Vladimir Putin.

OPEC i njegovi saveznici su se lane u decembru dogovorili o smanjenju isporuka nafte za 1,2 miliona barela dnevno na šest meseci a dogovor je stupio na snagu početkom januara ove godine. O daljoj sudbini ovog dogovora predstvnici kartela OPEC i njegovih saveznika razgovaraće početkom naredne sedmice.

"Rusija i Saudijska Arabija podržaće produženje (dogovora)", izjavio je Putin. "Što se tiče trajanja produženja treba da se dgovorimo da li da to bude na šest ili devet meseci", dodao je on. Po njemu, sporazum treba produžiti u sadašnjoj formi.

Cilj sporazuma jeste podrška ceni nafte i ograničenje prekomernih isporuka ove sirovine na tržište. Šef ruskog državnog investicionog fonda RDIF Kiril Dimitrijev je ovim povodom izjavio da je ovaj sporazum povećao prihode ruskog budžeta za nešto više od sedam biliona rubalja tj nešto manje od 100 milijardi evra.

Cena severnomoske nafte tipa Brent porasla je od početka ove godine za više od četvrtine. Prema analitičarima, cena nafte bi mogla biti izložena pojačanim pritiscima zbog usporavanja rasta svetske privrede i visoke eksplotacije nafte u Sjedinjenim Državama koje nisu prihvatile sporazum o ograničenju podukcije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...