Na novi dogovor OPEK-a uticaće sastanak G20

J.P.

Sankcije Vašingtona srezale su ponudu nafte na međunarodnom tržištu više od efekata koje je postigao dogovor OPEC +. Nova strategija naftaškog kartela, koja će biti dogovarana u ponedeljak i utorak u Beču, zavisiće i od efekata sastanka G20, pre svega od eventualnog dogovora Trampa i Si Đinpinga o eventualnom prestanku trgovinskog rata.

Članice Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i nečlanica ovog naftnog kartela, uključujući Rusiju, će na sastancima 1. i 2. juna u Beču dogovoriti hoće li nastaviti sa smanjenjem proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno - dogovorom koji je na snazi od 1. januara, a koji ističe krajem ovog meseca.

Na njihovu odluku svakako će uticati aktuelna situacija – ponuda i tražnja za “crnim zlatom” na svetskom tržištu. Jer, proizvodnja nafte u Iranu i Venecueli, pritisnuta sankcijama Sjedinjenih Država, pala je više nego ukupan rez koje su druge članice Organizacija zemalja izvoznica nafte dogovorile u okviru OPEK+ sporazuma, što ukazuje na to da je politika američkog predsednika Donalda Trampa imala veći uticaj na proizvodnju nafte od samog OPEC-a, piše Reuters, a prenosi Bilten wpcserbia.rs.

Mereno u odnosu na proizvodnju u oktobru 2018. godine, snabdevanje iz tri zemlje OPEK-a oslobođene učešća u rezu – Irana, Venecuele i Libije, smanjeno je za 1,37 miliona barela dnevno do maja. To premašuje pad od 1,16 miliona barela na dan, koji je u okviru OPEK+ sporazuma određen za 11 zemalja OPEK-a. Rez OPEC-a je, doduše, premašio 2,5 milijarde, sve zahvaljujući dodatnom smanjenju proizvodnje Saudijske Arabije i efektu sankcija protiv Irana i Venecuele.

Analitičari smatraju da je moguće nekoliko različitih scenarija po završetku ovog sastanka OPEK-a. Bazni dogovor mogao bi biti da OPEK zadrži isti nivo smanjenja ponude u drugoj polovini 2019. godine. Saudijska Arabija je još 7. juna saopštila da je OPEK bio blizu toga da se složi.

“Produženje dogovora o smanjenju proizvodnje za još šest meseci čini se već dogovorenim”, rekao je tada Carsten Fritsch, analitičar Commerzbanke.

Povećanje proizvodnje je sledeća opcija - manje verovatno od nastavka postojećeg sporazuma. A dublji rez je malo verovatan, ali se ne može isključiti. Alžir je, inače, pokrenuo tu ideju početkom juna. Rojters je tada izvestio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Alžir izašao s inicijativom da se dodatno „zavrnu slavine“ na naftnim bušotinama za oko 600.000 barela dnevno.

Inicijativu Alžira, inače, podržava i Irak.

Tamer Gadban, irački ministar nafte, na primer, očekuje da će OPEK na sastanku sledeće nedelje produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje „crnog zlata“ i razgovarati o potencijalno još većem rezanju isporuka kako bi se zadržale sadašnje cene, najavljuje Rojters.

„U najmanju ruku, biće produženo važenje sporazuma sa sadašnjim nivoom limitiranja prozivodnje, jer dosadašnji efekti još uvijek nisu dovoljni… Bilo je efekata do određenog nivoa, kako bi se smanjila prevelika ponuda na tržištu, a sada ima ideja ili apela da se dogovori još veće rezanje“, izjavio je Gadban, odbijajući da precizira koji alternativni nivo smanjenja će biti predložen u Beču.

Kao malo verovatna mogućnost, koja se ne može isključiti je da predstojeći sastanak naftaša u Beču završi bez dogovora.

Efekti sastanka G20 na cenu nafte

Treba, takođe, imati u vidu da su cene nafte na međunarodnim tržištima juče pale pod uticajem strahovanja da samit Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija (G20) možda neće doneti napredak u međunarodnoj trgovini.

Na londonskom tržištu barel je pojeftinio 56 centi u odnosu na prethodno zatvaranje – prodavao se po 65,93 dolara a u Njujorku se barelom trgovalo po 53 centa nižoj ceni, od 58,85 dolara.

Američki predsednik Donald Trump najavio je, inače, u sredu da bi s kineskim predsednikom Si Đinpingom ovog vikenda u Osaki (na samitu Grupe 20) mogao postići trgovinski sporazum, ali da je spreman da uvede carine i na većinu preostalog kineskog uvoza, ako se to ne dogodi, prenosi SEEbiz.

Trgovci smatraju da kupovinu nafte koče neizvestan ishod sastanka G20, kada je u pitanju međunarodna trgovina i sumnje da će članice OPEK + na sastanku u Beču produžiti aktuelni sporazum o ograničenju proizvodnje.

“Sve su oči uprte u sastanak G20. Jasno je da su investitori malo oprezni kada je u pitanju taj sastanak, s obzirom na neuspeh dosadašnjih razgovora i na borbene poruke obe strane “, rekao je Kreg (Craig) Erlam iz OANDA.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...