Priprema se formiranje regionalne kompanije za IAP

BM

BH-Gas je usvojio akte za formiranje regionalne kompanije za Jadransko-jonski gasovod, kojim Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska planiraju da se povežu na gasovod TAP, kojim će stizati gas iz Azerbejdžana. Sedište IAP-a biće u Splitu.

Na jučerašnjoj Skupštini BH-Gasa osim finansijskih izveštaja usvojeni su svi osnivački akti za formiranje kompanije za Jadransko-jonski gasovod (IAP), koji podrazumevaju osnivanje projektne kompanije u kojoj će ravnopravno učešće imati predstavnici četiri zemlje: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, saopšteno je iz ove kompanije a prenosi klix.ba.

Finansijska sredstva potrebna na ime osiguranja osnivačkog udela BH-Gasa su predviđena poslovnim planom za 2019. godinu.

Konkretnije, kompanije Plinacro, BH-Gas, Montenegro Bonus i Albgaz će imati podjednak udeo u kompaniji, čije se osnivanje očekuje u narednom periodu a čije sedište je predviđeno da bude u Splitu. Razlozi koji su rukovodili četiri zemlje da svaka sa svoje strane uputi predloge svojim vlasnicima za formiranje IAP kompanije su izrada studija i projekata za predmetni gasovod, kao i osiguranje novčanih sredstava, kako bi se krenulo u izgradnju Jadransko-jonskog gasovoda.

IAP

Taj gasovod bio bi nastavak gasovoda TAP, koji je u završnoj fazi izgradnje. Bosna i Hercegovina svoje učešće zasniva i na projektu Južna interkonekcija, koji bi bio neodvojivi deo projekta IAP, preko kojeg bi se, u slučaju da bude izgrađen i podržan od EU, diverzifikovali izvori i pravci snabdevanja za sve ove zemlje prirodnim gasom iz Azerbejdžana.

To je još jedan pokazatelj pune podrške Vlade Federacije BiH sigurnosti snabdevanja, kako BiH tako i FBiH prirodnim gasom, te mogućnosti diverzifikacije izvora snabdevanja, čime bi bili zadovoljeni svi standardi EU, saopšteno je iz BH-Gasa.

BH-Gas je, inače, poslovnu 2018. godinu završio sa pozitivnim finansijskim rezultatom u iznosu od 3.159.000 KM, koji je odlukom Skupštine društva predviđen za reinvestiranje u razvojne infrastrukturne projekte.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...