JUŽNI TOK JAČI KROZ SRBIJU NEGO KROZ GRČKU

Jelica Putniković

Kapacitet gasovoda Južni tok kroz Srbiju biće sigurno veći od 10 milijardi metara kubnih godišnje, kaže Saša Ilić, v.d. generalnog direktora JP Srbijagas

 

Kapacitet gasovoda Južni tok kroz Srbiju biće sigurno veći od 10 milijardi metara kubnih godišnje, kaže Saša Ilić, v.d. generalnog direktora JP Srbijagas za Balkanmagazin ističući da su u utorak sa delegacijom Gazproma vođeni pregovori oko tehničkih detalja vezanih za izgradnju gasovoda Južni tok.

Sastanak radnih grupa Gazproma i Srbijagasa za izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju je samo početak pregovora oko realizacije međudržavnog aranžmana Srbije i Rusije, čiji sastavni delovi su, pored gasovoda Južni tok i izgradnja podzemnog skladišta gasa Banatski dvor i prodaja 51 odsto Naftne industrije Srbije AD Gazpromnjeftu.

-Deo pregovora oko organizacije zajedničkog preduzeća Srbijagasa i Gazproma vodiće u ime vlasnika Javnog preduzeća Srbijagas, Vlade Srbije ministar energetike, Petar Škundrić. Mi smo juče razgovarali oko tehničkih detalja. Otpočeli smo prve pripreme za izradu fizibiliti studije, kojom će biti određene trasa gasovoda, prečnik i strategija za kompresorske stanice kao i sam kapacitet gasovoda Južni tok kroz Srbiju. Ne bih sada licitirao tačan kapacitet ali, sigurno je da će on biti daleko veći od 10 milijardi kubika godišnje, kaže Ilić podsećajući da u samom međudržavnom sporazumu sa Rusijom to i piše.

Pojašnjavajući deo strategije o kapacitetu Iluć kaže da Gazprom paralelno sa razgovorima u Srbiji i u drugim zemljama prikuplja potrebne podatke o sadašnjoj i potencijalnoj budućoj potrošnji.

-Gasovod Južni tok će se granati u Bugarskoj ka Srbiji i ka Grčkoj. Relano je da ovaj naš pravac bude dominantan jer gasovodom kroz Srbiju će se pored nas snabdevati Mađarska, Austrija, Slovenija i Italija. Južnim krakom će se snabdevati samo Grčka i južna Italija. Gazprom planira da se kompletna potrošnja prirodnog gasa u Srbiji snabdeva Južnim tkom, što znači da mi, kada gasovod bude završen nećemo dobijati gas preko Mađarske. Mađarska će se delimično i dalje snabdevati postojećim gasovodom a deo ovog energenta će joj stizati Južnim tokom. Isti slučaj je i sa Austrijom, dok će se kompletno smabdevanje severa Italije, gde je njihova skoro kompletna industrijska potrošnja, snabdevati iz Južnog toka, navodi Ilić.

Na ponovljeno pitanje Balkanmagazina o tome da li se može pretpostaviti da će gasovodom Južni tok kroz Srbiju ići i svih 18 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje Ilić je rekao:

-Sve zavisi od procenjenih kapaciteta potrošnje prirodnog gasa sa narednih deset i više godina. Gazprom pravi mrežu koja će obezbediti potrebni kapacitet gasovoda da zadovolji sve potrebe potrošača u ovim zemljama, dugoročno. Kao što sam već rekao, nezahvalno je sada pominjati konkretne cifre.

Ove Ilićeve reči potvrđuju i iz Gazproma, u čijem se saopštenju kaže da se „Gazpromova delegacija, na celu sa Vladom Rusakovom, članom odbora i direktorom sektora za strateški razvoj, sastala se sa Sašom Ilićem, v.d. direktora Srbijagasa, tokom radne posete Srbiji, odnosno Novom Sadu, 16. septembra 2008. godine. Učesnici sastanka su obavili razgovor i postigli dogovor o planu za izradu nacrta studije izvodljivosti o izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju. Učesnici sastanka su razgovarali o potencijalnim količinama gasa koje će biti isporučene Srbiji kroz projekat Južni tok. Studija izvodljivosti za Srbiju će biti sastavni deo opšte studije izvodljivosti za celokupan projekat Južni tok, koji pokriva teritoriju Rusije, Crnog mora kao i zemlje centralne i istočne Evrope.”

u saopštenju Gazproma dalje se navodi da će „Studija izvodljivosti o izgradnji dela gasovoda Južni tok kroz Srbiju biti izrađena u skladu sa sporazumima između Ruske Federacije i Republike Srbije, čije su pojedinosti navedene u međuvladinom sporazumu potpisanom 25. januara 2008. godine i sporazumu od 25. februara 2008. godine o saradnji između Srbijagasa i Gazproma na implementaciji projekta izgradnje gasovoda za tranzit prirodnog gasa kroz Srbiju. Zajednička radna grupa će raditi na pripremi studije izvodljivosti pre osnivanja zajedničke kompanije koja je predviđena sporazumom između dveju kompanija.”

Dogovoreno je da se sledeći sastanak radnih grupa za Južni tok održi u novembru u Moskvi.

Već večeras, eventualno sutra u Beograd treba, međutim, da dođe delegacija gazproma koja će sa predstavnicima Vlade Srbije pregovarati o Srbijagasu i NIS-u. Osim sa ministrom Škundrićem, koji je na čelu ministarstva koje je u međudržavnom sporazumu navedeno kao direktno nadležno u pregovorima oni će razgovarati i sa potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem. Posle predstavnika gazproma iduće nedelje će u Beograd doći Sergej Šojgu, ruski ministar za vanredne situacije i kopredsednik međuvladinog komiteta sa saradnju sa Srbijom, koji će, takođe, pregovarati i sa Dinkićem, o njegovom insistiranju na tome da Gazprom treba da poveća sumu od 400 miliona evra, koliko je prema međudržavnom protokolu predviđeno da plati za 51 odsto NIS-a.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...