Bugari još nemaju graditelja Turskog toka

J. Putniković

Za razliku od Srbije, koja već gradi trasu Turskog toka na svojoj teritoriji Bugarska još nije potpisala ugovor sa izvođačem radova za gradnju gasovoda od turske do srpske granice, koja će po cvemu sudeći trajati 615 dana.

Dok je Srbija već započela gradnju gasovoda Turski tok na svojoj teritoriji Bugarska još nema ni potpisan ugovor sa izvođačem radova za gasovod od turske do srpske granice.

Bugarski operator prenosne mreže prirodnog gasa „Bulgartransgaz“ je odbio (suspendovao) prvobitno izabranog ponuđača, italijansko-saudijski konzorcijum „Arkada“,koji je trebalo da izgradi gasnu vezu između Bugarske i Srbije jer nije dostavio kompletnu tendersku dokumentaciju u određenom roku - do 27. maja. Od ukupno 30 dokumenata „Arkad“ je dostavio samo četiri, pišu bugarski mediji prenoseći jučerašnju izjavu Vladimira Malinova, izvršnog direktora „Bulgartransgaza“, da će ugovor sa inače drugoplasiranim ponuđačem na tenderu za izbor graditelja - „DZZD Konzorcijum – Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj GRRB“ biti u narednih mesec i po dana.

Prema novoj odluci ugovor će biti potpisan sa drugoplasiranim konzorcijumom koji čine italijanski Consorzio Varna 1 i bugarski ogranak Luksemburške kompanije Completions Development, koji je ponudio da gasovod dužine 484 km izgradi za za 2,41 milijardi evra (2,69 milijardi dolara) u roku od 250 dana, odnosno za 1,10 milijardi evra, ako rok bude produžen na 615 dana. Malinov je objasnio da je ovaj konzorcijum u prvobitnoj ponudi na tender dao cenu od 1,60 milijardi evra za izgradnju gasovoda u dužem roku, da bi je potom korigovao za 31,15%.

Bugarski mediji nigde izričito ne pišu o tome da li se Bulgartransgaz odlučio za kraći ili duži rok izgradnje. U oba slučaja, međutim, izvesno je da, kao što je Balkanmagazin već pisao, gasovod kroz Bugarsku neće biti završen do kraja ove godine. Dakle, Srbija će na ruski gas koji će podmorskom deonicom stiži u Tursku moći da računa samo ako Bugari zaisita povežu svoj gasovodni sistem na Turski tok s turske strane i na srpsku deonicu ovog gasovoda kod Zaječara.

Konkretno, ako se Bugarska odluči za više nego duplo kraći rok (i skuplju varijantu) izgradnje od 250 dana gasovod od turske do srpske granice će, ako radovi krenu u julu, biti gotov početkom proleća 2020. godine. Sa dužom varijantom finiš je izgledan tek u proleće 2021. godine.

Kako je još početkom marta ove godine Malinov izjavio da je projekat izgradnje gasovoda do Srbije procenjen na 1,2 milijarde evra može se zaključiti da će Bugari Turski tok na svojoj teritoriji graditi 615 dana.

Malinov je tada, inače, rekao da „Bulgartransgaz“ ima tri varijante za finansiranje gasovoda do Srbije: može da emituje obveznice, da podigne bankarski kredit ili preko lizinga, koji će otplaćivati novcem od tranzitnih taksi. U bigarskim medijima nema informacija o tome za koju su se varijantu finansiranja opredelili.

A kako je Malinov tada takođe rekao da „nikada na ovu cev nismo gledali kao na bugarsku deonicu "Turskog toka", jer je to proširenje naše mreže za prenos gasa“, Srbiji ostaje da se nada da će na priključak kod Zaječara sa bugarske strane biti izgrađen deo te gasovodne mreže, kako bi od 1. januara 2020. godine, umesto tranzita preko Ukrajine mogli ruski gas da dobijamo preko Turske.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...