TAP „pregazio” Albaniju

BM

Gasovod TAP je prešao albanske planine na visini od 2.000 metara. Neverovatan građevinski poduhvat uspešno se takmiči sa Turskim tokom, piše Rojters a prenosi Energetika.net.

„Transjadranski gasovod će biti dovršen u roku. Što se tiče ukupnog napretka projekta, završili smo 86,5% - uključujući sve inženjerske radove, nabavku i izgradnju ”, izjavio je za Reuters Luca Schieppati, izvršni direktor TAP AG, u kome su deoničari BP, azerbajdžanski SOCAR, Snam, Fluxys, Enagás i Axpo, prenosi Energetika.net.

Rojters napominje da se ovaj projekat takmiči sa Turskim tokom, koji će ruski gasu isto vreme dovesti u Jugoistočnu Evropu.

Trans-jadranski gasovod (TAP) prešao je krajem aprila stenovite planine u Albaniji i sada je na najboljem putu da doista počne isporučivati prirodni gas u Evropu sledeće godine, piše Energetika.net uz komentar da je, protežući se 878 km od turske granice preko Grčke, planina Albanije i Jadranskog mora do Italije, TAP kamen temeljac energetske sigurnosne politike Evropske unije, kojoj je cilj blokiranje uticaja za ruski gas.

Tom trasom će se od sledeće godine transportovati do 10 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz polja Šah Deniz II u Azerbajdžanu. Deonica kroz Albaniju koštala je trećinu od ukupne cene izgradnje TAP-a (4,5 milijarde evra) zbog teškog terena.

„Ponosni smo što smo se izborili s ovim izazovom i izgradili gasovod koji prelazi iznad 2.000 metara nadmorske visine“, izjavio je direktor TAP-a u Albaniji Malfor Nuri ističući da je ovo najveća strana investicija u Albaniji.

Zanimljivo je da predstavnici TAP AG u Albaniji ističu da je u ovoj zemlji teren težak: graditelji su se morali suočiti sa 100 puta većim brojem vlasnika zemlje u usitnjenim parcelama u Albaniji nego što je to slučaj u drugim evropskim zemljama. Kako kažu, tu je dvostruko veći broj vlasnika parcela nego što se kompanija morala suočiti u Grčkoj.

U Albaniji gasovod prelazi reke 19 puta, s tim što je reku Seman „prebrodio“ čak osam puta. Građevinski radovi su ponekad bili zaustavljeni kako bi zakonom zaštićeni golubovi izgradili svoja gnezda prema pravilima zaštite životne sredine.

U međuvremenu, u Italiji se radi na izgradnji prijemnog terminala i kopnenog cevovoda, a Grčka i Bugarska počinju rad na interkonekciji koja će gas iz TANAPA kroz TAP dovesti do potrošača u Bugarskoj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...