Bugari se povezuju na neruski gasovod

Postavljen kamen temeljac za gasni interkonektor između Komotinija i Stare Zagore, koji će Bugarskoj obezbediti snabdevanje azerbejdžanskim gasom iz gasovoda TAP, koji treba da bude izgrađen u Grčkoj.
Fotografija gasne interkonekcije između Grčke i Bugarske /icgb.eu

Premijeri Bugarske i Grčke Bojko Borisov i Aleksis Cipras prisustvovali su ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju interkonektora Komotini – Stara Zagora, piše postal bnr.bg.

Interkonektor ima ključnu ulogu za čitav region i Evropu, a dovešće do realne diversifikacije izvora energije i ruta za isporuku gasa u konkurentnim uslovima, rekao je premijer Borisov. Gradnja interkonektora ukupne dužine 182 km biće završena 2020. godine.

Ovaj gasovod će obezbediti Bugarskoj mogućnost povezivanja na gasovod TAP, koji će prenositi azerbejdžanski gas, odnosno, smanjenje zavisnosti od ruskog prirodnog gasa.

Vrednost projekta se procenjuje na 113 miliona evra, a kapacitet interkonektora se kreće između tri i pet milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Dvojica predsednika vlada su, takođe, razmotrila izgradnju puteva i železničkih pruga od pristaništa na Dunavu i Crnom moru do Egejskog mora. Među temama razgovora bila je i digitalna infrastruktura za povezanost balkanskih zemalja. Napredovanje radova na zajedničkim projektima podstiče investicije, turizam i transportne usluge, dodao je Borisov.

Zanimljivo je da je Borisov 30. aprila, u Sofiji, na forumu o diverzifikaciji istočnoevropskih gasnih tržišta, čiji su organizatori bili Institut za energetska istraživanja u Vašingtonu i Centar za balkanska i crnomorska istraživanja najavio početak gradnje ove gasne interkonekcije.

Borisov je, takođe, tada rekao da će Bugarska pregovarati sa SAD o isporuci američkog prirodnog gasa.

U cilju diverzifikacije energetskih izvora do kraja godine u Bugarskoj će proraditi platforma za trgovinu prirodnim gasom, najavila je ministarka energetike Temenuška Petkova na istom forumu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...