Mađarska ne žuri da se nakači na Turski tok

J. Putniković

Srbija već gradi gasovod kojim bi gas iz Turskog toka iz Turske preko Bugarske trebalo da stigne u Mađarsku i ide dalje ka evropskim potrošačima, a Mađarska se, izgleda još predomišlja čiji će gas koristiti ubuduće jer, nema inofmacija o povezivanju te zemlje na budući gasovod iz Srbije, a Budimpešta ne krije da se još nada rumunskom gasu iz crnomorskih nalazišta i da pre septembra neće sklapati dugoročni sporazum sa Rusijom.

Dok je Srbija već počela sa gradnjom magistralnog gasovoda od bugarske ka mađarskoj granici, kojim bi od 1. januara 2020. godine trebalo da poteče ruski gas iz Turskog toka, sve kako bi se obezbedilo direktno snabdevanje ovim energentom, ako, i kada, Gazprom prestane sa tranztom preko Ukrajine, Mađarska izgleda ne razmišlja da se “nadoveže” na cevovod iz Srbije već razmišlja o alternativama koje će nadomestiti ruski gas.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u ponedeljak u Beloj kući razgovarao o kupovini raketa srednjeg dometa za protivvazdušnu odbranu, kako bi podržao trenutno neorganizovanu odbranu ključne infrastructure, pprenosi Sputnjik informaciju Rojtersa u kojoj se kaže da je Orban od Trampa zatražio da pomogne u pokretanju proizvodnje prirodnog gasa u rumunskom delu Crnog mora, kako bi bila obezbeđena jedina alternativa ruskom gasu.

Mađarska je i ranije izrazila spremnost da uvozi za svoje potrebe sve količine gasa koji OMV i Exxon namene izvozu iz Rumunije, što bi toj zemlji obezbedilo najekonomičniji izvor snabdevanja ovim energentom i oslobodilo je potrebe uvoza iz Rusije.

A ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je u sredu da će se njegova zemlja ponovno okrenuti Rusiji za isporuke prirodnog gasa ako Exxon Mobil do septembra ne odluči da li će ulagati u ogromni crnomorski offshore projekat u Rumuniji, piše najnoviji broj magazina Nacionalnog naftnog komiteta Srbije NEDELJA.

„Exxon Mobil može da promeni igru u snabdevanju energijom u Evropi. Međutim, oni bi trebalo da donesu svoju konačnu odluku o ulaganju. Ako ne donesu tu odluku do septembra, moraću da sklopim još jedan dugoročni sporazum s Rusima,”, rekao je Sijarto za Rojters tokom intervjua u Hjustonu, gde je otvorio konzulat.

Rumunske rezerve gasa u Crnom moru predstavljaju potencijalni izazov za dominantnu ulogu ruskog Gasproma u snabdevanju centralne i istočne Evrope, navodi konsultantska kuća Deloitte. Korišćenjem tih polja mogle bi se diversifikovati isporuke gasa u regionu, a Rumuniji do 2040. obezbediti prihode od 20 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Rumunska filijala austrijskom OMV-a, OMV Petrom i Exxon odložili su, inače, odluku o razvoju offshore depozita prirodnog gasa Neptun u očekivanju revizije rumunskog gasnog zakonodavstva, koje im ograničava i formiranje cena i tržište za budući proizvedeni gas, dajući prednost pokrivanju rumunskih potreba. Procenjuje se da polje ima od 42 do 84 milijarde kubnih metara gasa, kazala je u sredu glasnogovornica američke kompanije Julie King naglašavajući da će odluka zahtevati "konkurentne i stabilne poreske uslove, liberalizovano rumunsko tržište gasa, koje omogućava slobodnu trgovinu i odgovarajuću povezanost sa susednim slobodnim i likvidnim tržištima, sve dok traje naš ugovor o koncesiji".

Zanimljivo je da je Sijarto u Hjustonu govoreći o diversifikaciji nabave prirodnog gasa istakao da mađarsko otvaranje novih pravaca za snabdevanje ovim energentom zavisi od partnera. Kako je istakao, Mađarska nema izlaz na more, pa je u slabijoj poziciji kada je u pitanju uvoz prirodnog gasa, koji koristi čak 85 posto domaćinstava.

“Hoćemo li moći diversificirati pravce snabdevanja gasom zavisi od naša četiri saveznika: Hrvatske, Rumuneje, SAD i Austrije. Nalazimo se u čudnoj situaciji - naši prijatelji i saveznici podstiču nas da otvorimo nove pravce nabavke ali to u osnovi zavisi od njih. Razvoj terminala za utečnjeni prirodni gas (LNG) na hrvatskom ostrvu Krku pomogao bi nam u diversifikaciji u odnosu na postojeći logistički system istok-zapad, koji je uspostavljen za vreme hladnog rata, kada je Sovjetski Savez igrao dominantnu ulogu u srednjoj i istočnoj Europi”, izjavio je Sijarto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...