Iran upozorava - OPEK pred krahom

BM

Prošle godine Katar napustio OPEK zbog bojkota koji protiv te zalivske zemlje sprovodi Saudijska Arabija i neki njeni saveznici, ali bi mnogo značajniji udar po ovaj izvozni kartel bio izlazak Irana.

Iranski ministar nafte rekao je da OPEK-u preti raspad zbog odluke Saudijske Arabije da pomogne Vašingtonu u sprovođenju sankcija protiv njegove zemlje, piše magazin Nedelja NNKS.

"Iran je član OPEK-a zbog svojih interesa i svaka pretnja od država članica neće ostati bez odgovora", rekao je Bijan Zanganeh, misleći na očiglednu koordinaciju Saudijske Arabije sa SAD-om vezano za sprovođenje američkih sankcija Iranu. "Rekao sam (generalnom sekretaru OPEK-a Mohamedu) Barkindu da je OPEK u opasnosti zbog jednostrane politike nekih članica i da se organizacija suočava s rizikom od kolapsa."

OilPrice podseća da je prošle godine Katar napustio OPEK zbog bojkota koji protiv te zalivske zemlje sprovodi Saudijska Arabija i neki njeni saveznici, ali bi mnogo značajniji udar po ovaj izvozni kartel bio izlazak Irana.

Proizvodnja OPEC-a na najnižem nivou u četiri godine

Proizvodnja nafte u zemljama OPEC-a pala je u aprilu na najniži nivo u četiri godine, javlja Reuters. Osnovni razlog su smanjene proizvodnje u Venecueli i Iranu. Drugi OPEK-ov proizvođač, Iran, proizvodio je u aprilu 150.000 b/d manje nego u martu, dok je u Venecueli proizvodnja bila manja za dodatnih 100.ooo b/d, prenosi agencija ocene analitičara. Ukupna proizvodnja kartela iznosila je 30,23 miliona barela na dan (mb/d), što je za 90.000 b/d manje nego u martu, a najniže od 2015. godine.

SAD su, inače, od 1. maja ukinule svim uvoznicima iranske nafte, uključujući grupu zemalja njenih najvećih kupaca, izuzeća od sankcija, a predsednik Tramp je rekao da se dogovorio sa Saudijskom Arabijom da nadoknadi taj manjak na tržištu povećanjem svoje proizvodnje. Iz Rijada je, doduše, rečeno da za sada nema za tim potrebe, ali posmatrači smatraju izvesnim da će neformalni lider OPEC-a intervenisati ako cena nafte pređe granice zbog smanjene ponude.

Irak, Nigerija, Brazil i Angola udvostručili izvoz nafte u SAD

Irak, Nigerija, Brazil i Angola uskočili su ovog meseca da svojom naftom nadomeste uvoz venecuelanske i iranske nafte za potrebe američkih rafinerija, piše Reuters.

Prema podacima Refinitiv Eikona, američki uvoz nafte iz tih zemalja će u maju, uoči špica vozačke sezone, više nego udvostručiti onaj iz aprila i dostići nekih 1,23 miliona barela na dan, piše magazin Nedelja NNKS.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...